Uutiset

Pankkilakossa taistellaan vapaasta viikonlopusta – Harva ala voi enää välttää kellon ympäri palvelua

Monet pankit loppuviikoksi sulkenut pankkilakko voi jatkua alkavan vuoden puolella.

Neuvottelut jatkuvat tiistaina 2.1.2018. Jos sopua ei synny, lakko jatkuu ja laajenee torstaina ja perjantaina 4.1.–5.1.2018. Silloin lakkoon osallistuisi arvion mukaan jo yli 20 000 rahoitusalan työntekijää.

Palkankorotusten jakautumisen lisäksi toinen tärkeä kiistakysymys on se, onko työntekijöillä halutessaan oikeus pitää viikonloppuvapaat. Näin vaativat työntekijöiden edustajat.

-Olemme valmiita laajentamaan työaikaa, kunhan asioista sovitaan. Lähdemme siitä, että tehdään vapaaehtoisesti viikonloppuisin töitä, sanoo ammattiliitto Pron finanssisektorin johtaja Antti Hakala Lännen Medialle.

Työnantaja taas vaatii sitä, että tarvittaessa viikonloppuvuoroon tulevat voidaan määrätä, eikä jokaista muutosta tarvitsisi sopia paikallisesti.

-Työnajan näkökulmasta paikallisessa sopimisessa olisi niin paljon kysymysmerkkejä. Ensisijaisesti pyydettäisiin viikonlopputöihin vapaaehtoisia, mutta tarvittaessa pitäisi voida määrätä, sanoo Palvelualojen työnantajien Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto.

Kaupan 24/7-huuma avasi Prismoja öisin

Kaupan aukioloja ei ole kahteen vuoteen rajoitettu mitenkään. Se on saanut kaupan alan villeihin kokeiluihin. Nyt muutama Prisma eri puolilla Suomea on ollut auki yötä päivää.

Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala kertoo, että sunnuntain merkitys kauppapäivänä on kasvanut tasaisesti koko ajan, kun asiakkaat ovat tottuneet siihen.

Kehityksen taustalla on yhteiskunnan digitalisoituminen. Kun verkkokaupat ja muut verkkopalvelut ovat käytettävissä yötä päivää, pitää myös muiden palveluiden olla kilpailukyvyn vuoksi saatavilla silloin, kun asiakkaat niitä haluavat käyttää.

Vakuutusala myöntyi, pankkiala seuraavaksi?

Tuoreimpana vakuutusalan työntekijät suostuivat pari viikkoa sitten tiukkojen tes-neuvottelujen jälkeen tekemään töitä myös lauantaisin ja sunnuntaisin. Sitä varten pitää käydä yhtiössä yt-neuvottelut. Työtä tekevät ensisijaisesti vapaaehtoiset.

Pankkityöntekijät ovat samassa neuvottelutilanteessa, mutta he tehostavat vaatimuksiaan vakuutusalaa järeämmin keinoin lakkoilemalla.

Viikonlopputyö ei välttämättä tarkoittaisi konttorien avaamista viikonloppuna ainakaan kovin laajasti, vaikka niin voisi kuvitella. Suurin lisätarve olisi verkkopalveluissa ja viikonlopulle sovituissa asiakastapaamisissa.

-Tarjoaisimme esimerkiksi lainaneuvotteluita viikonloppuisin tai mitä ikinä se asiakkaan tarve olisi, sanoo Paltan Tuomas Aarto.

Lauantaityö on itse asiassa ollut pankeissakin mahdollista jo vuosi sitten solmitun työehtosopimuksen mukaan, mutta vain työntekijän suostumuksella.

24/7-yhteiskunnassa ratkaisemattomia kipukohtia

Vuorotyö jossain muodossa koskee lähes kaikkia aloja, ja sen tarve tulevaisuudessa näyttää lisääntyvän.

Epätyypillisen työajan vaikutusta perheisiin on tutkinut muun muassa kasvatustieteiden professori Anna Rönkä Jyväskylän yliopistosta.

-Se voi tuoda hankaluuksia perhe-elämään ja aikataulupaineita.

Vuorotyötä tekevä perheenjäsen voi olla töissä eri aikaan kuin päivätyössä käyvä puoliso ja koulua käyvät lapset. Silloin hän voi Röngän mukaan kokea, ettei pysty olemaan samalla tavalla lasten ja puolison elämässä mukana.

Tilanne on hankalin perheissä, jossa vuorotyötä tekevä yksinhuoltaja joutuu järjestämään lasten hoidon.

-Ennakoimattomuus on hankalin tilanne, jos ei tiedä työvuoroja etukäteen, Rönkä sanoo.

Näin nykyinen työehtosopimus sääntelee työaikaa pankeissa

Säännöllinen työaika on arkipäivisin 7 tuntia – 7 tuntia 40 minuuttia vuorokaudessa siten, että se on 37 tuntia viikossa. Työviikko alkaa maanantaina.
Toimihenkilöllä voidaan teettää säännöllistä työtä lauantaisin atk-keskuksissa. Atk-keskusten ulkopuolellakin voidaan tehdä säännöllisenä työnä markkinointi-, myynti-, rahoitus- ja sijoitusneuvontatehtäviä sekä niihin liittyviä toimeksiantoja ja tukitehtäviä sekä muita paikallisesti sovittuja asiakaspalvelutehtäviä.
Lauantain säännöllinen työ edellyttää kirjallista sopimista esimiehen ja toimihenkilön välillä. Osapuolet voivat perustellusta syystä irtisanoa kirjallisesti sopimukset päättymään 3 kuukauden kuluttua.
Lähde: Rahoitusalan työehtosopimus 1.12.2016–30.11.2017

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic