Uutiset

Paperikasat ovat yhä pöydällä – perustuslakivaliokunta puurtaa soten ja tiedustelulakien kanssa

Perustuslakivaliokunta ei ole saanut vielä paperikasoja käsiteltyä pöydältään. Kuva: Silja Viitala / Lännen Media

Perustuslakivaliokunnalla on eduskunnassa tänäänkin edessä pitkä päivä. Valiokunta aloitti sote-uudistuksen perustuslaillisuuden yksityiskohtien käsittelyllä aamulla ja siirtyi aamupäivällä käsittelemään tiedustelulakeja.

Yleiskeskustelu sote-uudistuksen lakipaketista on päättynyt, joten soten kanssa valiokunta on päässyt eteenpäin. Tiistaina valiokunta jatkoi työskentelyä iltaan asti.

– Tämä on puurtamista ja pikkuhiljaa edistymistä. Paperikasat ovat yhä pöydällä. Kun ne ovat pois, homma on hoidettu, valiokunnan jäsen Maria Guzenina (sd.) sanoi kokoukseen mennessään.

Perustuslakivaliokunnan lausunto mahdollisista perustuslaillisista ongelmista on merkittävä, koska se kertoo, pystyykö nykyinen eduskunta päättäämään koko sote-uudistuksesta.

Jos ongelmia on paljon, päätöstä ei ehditä ennen vaaleja tekemään.

Valiokunta on todennäköisesti tekemässä jonkin verran ponsia, jotka ehdottavat muutoksia lakeihin. Ainakin aiemmin huolta ovat aiheuttaneet muun muassa palveluiden rahoitus, potilastietojen tietosuoja sekä kansalaisten yhdenvertaisuus.

– Ponsien määrä nähdään sitten, kun lausunto on valmis. Tiedustelulakien käsittely aloitetaan tänään, valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) sanoi aamulla.

– Tiedustelulait on päätetty eduskunnassa kiireellisiksi, joten silloin valiokunnan on hoidettava niiden käsittely nopeasti, Guzenina sanoi.

Suurin osa perustuslakivaliokunnan jäsenistä meni keskiviikkonakin kokoukseen hyvin vaitonaisena. Sote-lausunnon valmistumisaikaan ei otettu kantaa.

Tiedustelulait käsittelyyn

Tiedustelulakien käsittelyä varten valiokunnan kokoukseen oli kutsuttu useita lakiasiantuntijoita. Paikalla olivat muun muassa professorit Juha Lavapuro, Mikael Hidén ja Tuomas Ojanen sekä oikeuskansleri Tuomas Pöysti ja oikeusasiamies Petri Jääskeläinen.

Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on uudelleen varmistaa tiedustelulakien perustuslaillisuus, jotta esimerkiksi syrjinnän torjuminen ja tekninen kuuntelu ovat varmasti oikein kirjattu lakeihin. Näin pyritään varmistamaan, etteivät suomalaisten perusoikeudet ole vaarassa.

Tiedustelulakien tulkinnasta on ollut asiantuntijoiden keskuudessa sekä eduskunnassa erilaisia mietteitä. Viime viikolla eduskunnan puhemiesneuvosto halusi, että tiedustelulait käydään vielä valiokunnissa läpi.

Erityisesti puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on ollut harmistunut viiveestä tiedustelulakien käsittelyyn. Hän on nimittänyt kriittisiä lainoppineita jo pariin kertaan ”perustuslakitalebaneiksi”.

Keskiviikkona Juha Lavapuro tai Tuomas Pöysti eivät halunneet kommentoida puolustusministerin kannanottoja.

Uusimmat

Fingerpori

comic