Uutiset

Paperiliiton Vanhala alan yt-uutisista työmarkkinakierroksen alla: "Ajoitus ei ollut sattumaa, vaan mietitty ratkaisu"

Metsäyhtiö UPM sulkee paperikoneen Rauman tehtaalla ja aloittaa yt-neuvottelut. Stora Enso kaavailee lomautuksia Anjalan paperitehtaallaan.
Tiistain yt-uutisten taustalla on paperin kysynnän heikentyminen. Kuvassa on paperikone Stora Enson Oulun tehtaalla. Kuva: Jussi Saarela
Tiistain yt-uutisten taustalla on paperin kysynnän heikentyminen. Kuvassa on paperikone Stora Enson Oulun tehtaalla. Kuva: Jussi Saarela

Tiistaina metsäyhtiö UPM ilmoitti tiistaina sulkevansa SC-paperikoneen Raumalla vuoden loppuun mennessä ja aloittavansa yt-neuvottelut. Myös Stora Enso tiedotti aloittavansa yt-neuvottelut lomautuksista Anjalan paperitehtaallaan Kouvolassa.

– Kyllä tämä on synkkä hetki ja harmittava päivä, kommentoi Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala tiistain synkkiä uutisia Lännen Medialle.

– Pitää muistaa, että Stora Enso on alkanut Oulussa jakaa lopputilejä 300 ihmiselle ja että UPM lomauttaa myös Kaipolan tehtaalla Jämsässä.

Koneen sulkeminen johtaisi noin 179 työpaikan vähennykseen Rauman tehtaalla. UPM ilmoitti myös aikovansa myydä Chapellen sanomalehtipaperitehtaan Ranskan Grand Couronnessa. Syynä on paperin kysynnän heikkeneminen.

”Vauhti yllätti raumalaisetkin”

Vanhala ei lähde ennakoimaan, tuleeko paperikoneiden sulkemisia lisää. Hän ihmettelee UPM:n kiirettä sulkea suoraan paperikone Rauman tehtaallaan – etukäteen ei ehdotettu edes lomautuksia.

– Vauhti yllätti raumalaisetkin, vaikka tiedetään, että paperin kysyntä laskee kaiken aikaa. Talouden kasvun heikkenemistä ei kannata kiistää. Minulle on tullut palautetta, että tämäkö oli se kilpailukykysopimuksen saavutus.

UPM:n aikoo myös perustaa Puolan Wrocławiin uuden palvelukeskuksen. Yhtiön tiedotteen mukaan se vaikuttaa yhteensä 168 työpaikkaan 11 eri toimipisteessä. Muutos toteutetaan ensi syksyyn mennessä.

– Kyllä tässä on kaksijakoinen tunnelma metsäteollisuuden kanssa. On tullut hyviä investointeja ja varmasti niitä tulee lisää. Paperipuolella kysyntä menee alaspäin, Vanhala sanoo.

Stora Enso lomauttaa

Paperialan toinen ikävä uutinen tuli metsäjätti Stora Ensolta, joka aloittaa yt-neuvottelut lomautuksista Anjalan paperitehtaallaan Kouvolassa. Ne koskevat tehtaan koko henkilöstöä eli noin 300 työntekijää. Lomautukset kestäisivät enintään kolme kuukautta ja ajoittuisivat lokakuun lopun ja toukokuun lopun väliselle ajanjaksolle.

Lomautuksia perustellaan paperin kysynnän ja markkinatilanteen heikentymisellä.

Petri Vanhala sanoo ymmärtävänsä, että päätökset on tehty markkinatilanne huomioon ottaen, mutta ajoitus syksyn työmarkkinakierroksen alla ei hänen mielestään ollut vahinko.

– Ajoitus ei ole sattumaa, vaan mietitty ratkaisu. Nämä tuovat varmasti omat vaikeutensa neuvottelupöytään, vaikka sopimuksia pitää tietysti tehdä riippumatta näistäkin. Pitää vain pitää päät kylminä.

Uusimmat

Fingerpori

comic