Uutiset

Paras passi maailmassa löytyy japanilaisilta

Suomen passi on vertailussa neljännellä sijalla, passillamme pääsee 187 maahan.
Thaimaan poliisi esitteli yakuza-rikollisjärjestön jäseneksi epäillyn Shuhei Yoshizawan passia Bangkokissa toukokuussa 2016. Japanin passilla pääsee useampaan maahan kuin muiden maiden passeilla. Kuva: NARONG SANGNAK

Maailman tehokkain passi vuonna 2019 kuuluu Japanille, jälleen kerran, kertoo uutiskanava CNN.

Tutkimuksen passien vaikutusvallasta maailmalla teki Henley Passport Index, joka tutki, mihin kaikkialle kunkin maan passilla pääsee.

Kyseessä on toinen kerta, kun tämä Aasian maa tuli vertailun ykköseksi. Japanin passilla pääsee 190 maahan. Toiseksi tulivat Etelä-Korea ja Singapore, joiden passeilla pääsee 189 maahan.

Se, että vertailun huipulla ovat Aasian maat ja moni nousijakin on Aasiasta, kertoo siitä, että moni Aasian maa ”on hyvällä mukavuustasolla mitä tulee molemmille osapuolille hyödylliseen taloudelliseen siirtolaisuuteen”, kertoi Parag Khanna, joka johtaa FutureMap-yritystä Singaporessa.

Kiina hyppäsi listalla ylöspäin liki 20 sijaa kahdessa vuodessa. Se on nyt sijalla 69.

Euroopan maat pärjäsivät vertailussa

Myös Euroopan maat pärjäsivät vertailussa hyvin. Kolmantena siinä ovat Ranska ja Saksa, neljäntenä Tanska, Suomi, Italia ja Ruotsi. Suomen passilla pääsee 187 maahan.

Britannian ja Yhdysvaltain sijoitus meni listalla kuitenkin alaspäin.

Henley & Partners -ryhmän puheenjohtaja Christian Kalin, joka loi Passport Indexin, sanoo vertailun tuovan valoa yhä eristäytyneempään maailmaan.

– Avoimien ovien politiikan leviäminen voi potentiaalisesti tarjota miljardeja maailmantaloudelle sekä luoda merkittäviä työllisyysmahdollisuuksia eri puolille maailmaa, hän sanoi.

Kuinka käy Britannian brexitin jälkeen?

Vielä ei ole selvillä, miten brittien vapaan matkustamisen maailmalla käy sen jälkeen kun Britannia jättää EU:n 29. maaliskuuta. Viisumitta matkustaminen EU-maihin voi vaikeutua, varsinkin jos Britannia joutuu eroamaan EU:sta ilman sopimusta.

Université Clermont Auvergnen taloustieteen professori Simone Bertoli kertoo, että matkustamisen rajoittaminen voi merkitä katastrofia Britannian pääkaupungin finanssisektorille.

– Lontoon finanssisektori voi menettää ison osan vetovoimastaan, ja muut Euroopan maat (varsinkin Ranska, Saksa ja Irlanti) voivat päättää voimistaa poliittisia toimia saadakseen finanssisektorin työntekijöitä.

Parhaat maat passien vertailussa vuonna 2019:

1. Japani (190 maata)

2. Singapore, Etelä-Korea (189)

3. Ranska, Saksa (188)

4. Tanska, Suomi, Italia, Ruotsi (187)

5. Luxemburg, Espanja (186)

6. Itävalta, Hollanti, Norja, Portugali, Sveitsi, Britannia, Yhdysvallat (185)

7. Belgia, Kanada, Kreikka, Irlanti (184)

8. Tshekki (183)

9. Malta (182)

10. Australia, Islanti, Uusi-Seelanti (181)

Uusimmat

Fingerpori

comic