Uutiset

Pariisilaiset paistuvat ja "helvetti on tulossa" Espanjaan

Ranskaan odotetaan 39 asteen kuumuutta valtaosaan maata, ja huomenna lämpö voi nousta yli 40:n. Kuva: EPA

Keski- ja Länsi-Euroopan hiostava helle on aiheuttanut liikennerajoituksia, lietsonut metsäpaloja ja herättänyt keskustelua paljaan pinnan näyttämisestä julkisilla paikoilla.

Lämpötilat ovat tänään ja huomenna nousemassa yli 40 asteen Ranskassa, Kreikassa ja Espanjassa. Saksan ja Puolan tienoilla on tänään luvassa hieman helpotusta alkuviikon korkeisiin lämpötiloihin, mutta lauantaina lukemat kohoavat jälleen.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta pitää erityisesti Ranskan tilannetta pahana. Hänen mukaansa lämpötilat ovat korkeampia maan eteläosissa kuin pohjoisessa, mutta pohjoisessa ilmankosteus on korkeampi.

–  Kieltämättä se on tukalaa ja varsinkin kun yölämpötilatkin pysyvät korkealla, hän toteaa.

Ranskaan odotetaan 39 asteen kuumuutta valtaosaan maata, ja huomenna lämpö voi nousta yli 40:n. Viranomaiset ovat antaneet useille alueille oranssin eli toiseksi korkeimman kuumuusvaroituksen. Joidenkin koulujen on kerrottu pysyvän kiinni tänään ja huomenna, ja lisäksi monissa kaupungeissa on asetettu rajoituksia liikenteeseen ilmansaasteiden vähentämiseksi.

Kuva Trocadérosta. Kuva: EPA Kuva Trocadérosta. Kuva: EPA

Myös Espanjassa tilanne on hikinen, ja pahinta odotellaan huomiselle. Esimerkiksi Gironassa Kataloniassa lämpötila saattaa nousta 44 asteeseen.

–  Helvetti on tulossa, Espanjan yleisradion RTVE:n meteorologi Silvia Laplana ennakoi Twitterissä alkuviikosta kansainvälisesti levinneessä päivityksessään.

Paidat pois – vai ei?

Suuren metsäpalon kanssa painineessa Saksassa rikottiin aiemmin tällä viikolla kesäkuun lämpöennätys, kun Brandenburgissa mitattiin 38,6 astetta. Samassa kaupungissa poliisi oli varoitellut miestä, joka ajoi mopolla yllään vain kypärä ja sandaalit.

Münchenissä taas vartijat käskivät yläosattomissa aurinkoa ottaneita naisia pukemaan päälleen. Paikallismedian mukaan käskytys ei kuitenkaan toiminut, sillä muutkin olivat ryhtyneet riisumaan osoittaakseen solidaarisuutta. Kaupungin päättäjät ryhtyivätkin pikaisesti toimiin yläosattoman auringonoton sallimiseksi.

Itävallassa kuuluisat kärryhevoset ovat saaneet vapaapäiviä yli 36 asteen kuumuudessa. Puolassa ja Liettuassa ihmiset ovat vilvoitelleet joissa ja järvissä, ja myös Tshekissä on mitattu ennätyslämpötiloja.

Belgiassa sää on kaksijakoinen: pohjoisrannikolle odotetaan noin 19 asteen lämpötilaa, kun taas etelään ennuste lupailee 33:a astetta.

Vaikka Suomessa sää ei tällä hetkellä ole erityisen kesäinen ainakaan lämpötilojen puolesta, Vallan mielestä Euroopan kuumuudesta ei kannata olla kateellinen.

–  Kun on hiostava ja painostava helle, monet turistit sanovat, ettei keskipäivällä voi oikein edes kävellä kaupungilla, hän huomauttaa.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic