Uutiset

Pariisin pääpoliisiasemalla veitsi-iskun tehnyt mies ylisti Charlien Hebdon terrori-iskua vuonna 2015

Terrori-iskun mahdollisuus on Ranskassa korkea tai erittäin korkea, arvioi sisäministeri Christophe Castaner maanantaina.
Ranskan sisäministeri Christophe Castaner kuvattiin torstaina veitsi-iskun jälkeen. Hän joutui viikonloppuna korjailemaan lausuntoaan, jonka mukaan hyökkääjän käytöksessä ei havaittu mitään poikkeavaa. Kuva: IAN LANGSDON
Ranskan sisäministeri Christophe Castaner kuvattiin torstaina veitsi-iskun jälkeen. Hän joutui viikonloppuna korjailemaan lausuntoaan, jonka mukaan hyökkääjän käytöksessä ei havaittu mitään poikkeavaa. Kuva: IAN LANGSDON

Pariisin veitsi-iskijä oli kommentoinut vuonna 2015 satiirilehti Charlie Hebdon terrori-iskusta, että isku oli ”hyvin tehty”. Mies ei joutunut seurantaan hälyttävien kommenttiensa takia eikä hänen työhistoriaansa jäänyt niistä merkintöjä.

Asia paljastuu viikonloppuna Ranskassa valmistuneesta veitsihyökkäyksen tutkintaraportista, jonka uutissivusto France Inter julkaisi.

Charlie Hebdon iskussa Pariisissa kuoli 12 ihmistä. Viime torstaina Pariisin pääpoliisiasemalla kuoli viisi ihmistä, kun it-asiantuntijana työskennellyt mies iski keittiöveitsellä kollegoitaan. Uhreista kolme on miehiä ja yksi nainen. Poliisi ampui miehen hyökkäyksessä.

Raportti on asettanut Ranskan sisäministerin Christophe Castanerin kiusalliseen asemaan, sillä hän sanoi iskun jälkeen, ettei puolitoista vuotta sitten muslimiksi kääntyneen 45-vuotiaan käytöksessä havaittu koskaan mitään hälyttävää.

Sisäministerin eroa vaadittu

Castaner kieltäytyi maanantaina hänelle esitetyistä erovaatimuksista, kertoi Reuters. Hän myös arvioi, että terrori-iskun mahdollisuus Ranskassa on korkea.

Nelisivuisesta raportista selviää, että usea iskun tehneen Mickaël Harponin kollega oli kiinnittänyt huomiota tämän käytökseen, jossa oli merkkejä radikalisoitumisesta. Raportin mukaan kollegat olivat kertoneet havainnoistaan esimiehilleen, mikä ei kuitenkaan johtanut toimenpiteisiin.

Castaner sanoi Ranskan TF1-kanavan haastattelussa, että viime viikon isku olisi ollut estettävissä, jos Harponin kommentteihin Charlie Hebdon iskusta olisi puututtu vuonna 2015 perusteellisella tutkinnalla.

Hänen mukaansa Harponin kollegoilta oli 2015 kysytty, haluavatko he kannella Harponin kommenteista, mutta asia oli jäänyt siihen.

– Jos asiassa on tehty virheitä, ne pitää korjata. Jos väärinkäytöksiä, niistä pitää rangaista, Castaner sanoi.

Kymmeniä uskonnollisia viestejä

Poliisi vapautti sunnuntaina Harponin vaimon, jonka viranomaiset ottivat iskun jälkeen kiinni kuulusteluja varten, kertoi uutistoimisto AFP. 38-vuotiasta marokkolaistaustaista vaimoa ei epäillä rikoksesta eikä hän ole ollut poliisin seurannassa. Pariskunnalla on kaksi lasta.

Harpon oli lähettänyt vaimolleen hyökkäysaamuna 33 tekstiviestiä. Niiden sisältö oli voimakkaasti uskonnollista ja viesteissä toistui ilmaisu ”Allahu akbar” eli Jumala on suurin. Asiasta kertoi Pariisin terrorismin vastaisesta tutkinnasta vastaavan yksikön syyttäjä Jean-François Ricard, jonka alaisuudessa juttua tutkitaan.

Nyt selvitetään, mihin arkaluontoisiin tietoihin vuodesta 2003 lähtien poliisi tietohallinnossa työskennellyt hyökkääjä pääsi käsiksi ja oliko hänellä yhteyksiä islamistisiin äärijärjestöihin.

Harpon oli syntynyt Ranskalle kuuluvalle Martiniquen saarella. Hän oli kuulovammainen ja käytti viittomakieltä.

Uusimmat

Fingerpori

comic