Uutiset

Parjatun aktiivimallin kumoamista vaatinut kansalaisaloite hylättiin – Valiokunta: mallin epäkohtiin on jo puututtu

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan perustelujen mukaan joihinkin aktiivimallin epäkohtiin on jo puututtu ja nykyään työtön voi osoittaa aktiivisuutensa monipuolisemmin. Opposition kansanedustajat jättivät mietintöön neljä vastalausetta.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) vastusti aktiivimallikansalaisaloitteen hylkäämistä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta hylkäsi aktiivimallin kumoamista vaatineen kansalaisaloitteen.

Valiokunta perustelee päätöstään sillä, että joihinkin aktiivimallin epäkohtiin on jo puututtu ja mallia on kehitetty sen voimaantulon jälkeen niin, että työtön voi osoittaa aktiivisuutensa monipuolisemmin.

Vuoden 2019 alusta lähtien työtön on voinut osoittaa aktiivisuutensa sivutoimisilla opinnoilla ja lyhytkestoisilla, enintään kuusi kuukautta kestävillä opinnoilla, jotka antavat ammatillisia valmiuksia ja tukevat yritystoimintaa.

Aktiivimallin kumoamista vaatinut kansalaisaloite on historian toiseksi suosituin kansalaisaloite. Se keräsi 140 994 allekirjoitusta.

Mietintöön neljä vastalausetta

Valiokunnan mietintöön jätettiin neljä vastalausetta. Mietintöä vastustivat Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.), Arja Juvonen (ps.), Anneli Kiljunen (sd.), Kristiina Salonen (sd.), Krista Kiuru (sd.) ja Veronica Rehn-Kivi (r.).

Vastalauseissa kritisoitiin muun muassa sitä, että aktiivimalli on epäoikeudenmukainen ja se toimii lähinnä etuusleikkurina. Yhdessä vastalauseessa mainittiin, että mallin työllisyyttä edistävät vaikutukset ovat vähäiset.

Aktiivimallia pidettiin myös alueellisesti eriarvoisena, koska työpaikkojen ja työllistymistä edistävien palveluiden saatavuus vaihtelee alueellisesti merkittävästi.

Vastalauseissa aktiivimallia mainittiin leikanneen erityisesti iäkkäiden työttömien, pitkäaikaistyöttömien ja vaikeasti työllistyvien etuutta.

Keväällä lisää vaihtoehtoja aktiivimalliin

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoo, että työttömien mahdollisuuksia täyttää aktiivimallin vaatimukset laajennetaan.

1. huhtikuuta alkaen työnhakija voi osoittaa aktiivisuutensa työvoimaviranomaisten järjestämien palvelujen lisäksi myös esimerkiksi kuntien ja ammattiliittojen järjestämässä toiminnassa. Osallisuutta ja hyvinvointia tukevaa toimintaa ei kuitenkaan edelleenkään hyväksytä aktiivisuutta kerryttäväksi toiminnaksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön johtama kolmikantainen työryhmä valmistelee parhaillaan aktiivimallin kehittämistä. Työryhmän on määrä tehdä esityksensä aktiivimallin kehittämiseksi 28. helmikuuta mennessä.

Valiokunta pitää tärkeänä, että aktiivimallin vaikutuksia työttömien asemaan ja työllistymiseen jatkuvasti seurataan ja arvioidaan mallin toimivuutta alkuperäisten tavoitteiden eli työttömyyden lyhentämisen ja työllistymisen edistämisen saavuttamiseksi.

Laki työttömyysturvan aktiivimallista tuli voimaan 1. tammikuuta vuonna 2018. Sen mukaan työttömän pitää osoittaa aktiivisuutensa töitä tekemällä tai osallistumalla TE-toimiston työllistymistä edistäviin palveluihin. Jos työtön ei täytä aktiivisuusedellytyksiä, työttömän työttömyysetuutta leikataan 4,65 prosentilla seuraavan tarkastelujakson ajaksi.

 

Muokattu kuvatekstiä klo 20.15.

Uusimmat

Fingerpori

comic