Uutiset

Parlamentaarinen komitea pystyyn lähiaikoina - Aikaa puolitoista vuotta pohtia naisten osallistumista maanpuolustukseen

Puolustusministeri Antti Kaikkonen on tyytyväinen nuorten maanpuolustustahdon nousuun.
Lähiviikkoina nimitetään parlamentaarinen komitea, joka alkaa pohtia asevelvollisuuden kehittämistä. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoo, että naisten laajempi osallistuminen maanpuolustukseen käsitellään komiteassa. Kuva: LAURA TALVITIE
Lähiviikkoina nimitetään parlamentaarinen komitea, joka alkaa pohtia asevelvollisuuden kehittämistä. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoo, että naisten laajempi osallistuminen maanpuolustukseen käsitellään komiteassa. Kuva: LAURA TALVITIE

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) selaa maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan MTS:n laajan kansalaiskyselyn tuloksia tyytyväisenä. Maanpuolustustahto on korkealla ja erityisen kannattaa tuulettaa sitä, että nuorten maanpuolustustahto on noussut.

MTS:n kyselyissä ei ole totuttu näkemään usein suuria heiluriliikkeitä, mutta vuoden 2018 lopulla sellainen nähtiin.

Suomalaisten maanpuolustustahto oli laskenut alimmilleen 30 vuoteen. Tuolloin enää 66 prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, että jos Suomeen hyökätään, niin suomalaisten on puolustauduttava aseellisesti kaikissa tilanteissa, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta.

Luku oli kuusi prosenttiyksikköä alhaisempi kuin edellisvuonna. Pudotusta pidettiin merkittävänä.

Nyt on toinen ääni kellossa.

MTS:n keskiviikkona julkaistu tutkimus kertoo, että maanpuolustustahdon lasku on pysähtynyt ja kääntynyt hienoiseen nousuun. Tämä näkyy myös nuoremmissa ikäluokissa.

Kaikkosen viesti on, että prosenttiluvut ovat kansainvälisestikin katsottuna aivan omaa luokkaansa.

Naiset murheenkryyni

Kun katselee miesten ja naisten vastauskäyriä, niin ne sojottavat eri suuntiin. Miehillä maanpuolustustahto on selkeästi kohonnut, naisilla sen sijaan käyrä menee alaspäin.

Nyt miehistä 78 prosenttia on sitä mieltä, että maata pitää puolustaa aseellisesti, vaikka lopputulos olisi epävarma. Edellisvuonna luku oli 70 prosenttia.

Mutta mikä selittää naisten nihkeyttä? Vuoden mittaan on puhuttu naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta ja mahdollisesta kansalaispalveluksesta. Vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen valmiusleirit ovat täyttyneet naisista niin nopeasti, että monia halukas on jäänyt rannalle.

Kaikkosen mukaan sukupuolten välistä eroa kannattaisi analysoida tarkemmin.

Usein syyksi on tarjottu sitä, että naisilta puuttuu henkilökohtainen kosketus varusmiespalvelukseen, koska se on naisille edelleen vapaaehtoinen.

Komitea aloittaa

Kaikkonen ennustaa, että naisten laajemmasta osallistumisesta kokonaismaanpuolustukseen tulee pian ajankohtainen aihe.

– Lähiviikkoina panemme liikkeelle parlamentaarisen komitean, joka pohtii asevelvollisuuden kehittämistarpeita. Komitean on määrä selvitellä tässä yhteydessä myös naisten osallistumista esimerkiksi kansalaispalvelun muodossa ja kutsuntojen järjestämällä koko ikäluokalle. Lisäksi komitea ottaa kantaa siviilipalveluksen uudistamiseen.

Aikaa komitean työskentelylle annetaan 1,5 vuotta.

– Mukana ovat eduskuntapuolueet sekä mahdollisesti asiantuntijajäseniä. Komitean puheenjohtajaa ei ole vielä päätetty.

Ministeri arvioi, että komiteatyöskentelyllä voi olla yhteys myös naisten maanpuolustustahdon kohottamiseen.

– Nyt alkanut vuosi on hyvä käyttää keskustelulle. Mikäli kansalaispalveluksesta tai kutsunnoista aiotaan tehdä päätöksiä, olisi hyvä, että päätösten takana olisi mahdollisimman laaja kansalaisten tuki sekä eri puolueiden tuki.

Jotain tehty oikein

Kun on kyse maanpuolustuksesta, tukea pitäisi saada myös yli hallitus- ja oppositiorajojen, kun hallitukset vaihtuvat vähintään neljän vuoden välein.

Kaikkonen ei löydä yhtä syytä siihen, miksi nuortenkin maanpuolustustahto on noussut.

Alle 25-vuotiasta vain alle puolet oli vuosi sitten sitä mieltä, että maata kannattaa puolustaa aseellisesti. Nyt tutkimus näyttää, että tätä mieltä on 56 prosenttia. – Jotain on siis tehty oikein.

Uusimmat

Fingerpori

comic