Uutiset

Parlamentti ei äänestänyt uudelleen brexit-sopimuksesta – seuraavaksi käydään läpi lakeja

Britannian parlamentin puhemies
Britannian parlamentin puhemies John Bercow ei hyväksynyt Johnsonin pyyntöä uudesta äänestyksestä. Kuva: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT
Britannian parlamentin puhemies John Bercow ei hyväksynyt Johnsonin pyyntöä uudesta äänestyksestä. Kuva: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT

Britannian pääministeri Boris Johnson yritti saada brexit-sopimuksensa hyväksytyksi jälleen maanantaina. Puhemies John Bercow kuitenkin ilmoitti, että Britannian parlamentin alahuone ei äänestä erosopimuksesta.

Puhemies Bercow ilmoitti maanantaina, että asiaa ei voida ottaa parlamentissa esiin toistamiseen, sillä asiasisältö ja olosuhteet ovat samat kuin lauantaina. Lauantain äänestyksessä parlamentaarikot päättivät viivyttää sopimuksen hyväksymistä.

Boris Johnson toivoi äänestyksen toteutuvan ja tuloksen muuttuvan, sillä silloin Britannian, Johnsonin johdolla, EU:lta hakemaa jatkoaikaa ei tarvittaisi.

Johnson pyysi jatkoaikaa EU:lta kirjeitse. Tämän jälkeen hän lähetti vielä toisen kirjeen, jossa kritisoi jatkoaikaa ja perusteli miksi sitä ei pitäisi myöntää.

Toisen kirjeen lähettäminen on kuumentanut etenkin opposition tunteita. Oikeus päätti kuitenkin maanantaina, ettei tee vielä päätöstä siitä, oliko toisen kirjeen lähettäminen laitonta.

Seuraavaksi käsittelyyn brexit-lait

Britannian poliitikot väittelevät siitä pitäisikö EU:sta lähteä ilman sopimusta, lähteä sopimuksen kanssa vai järjestää uusi kansanäänestys.

Britannialla alkaa olla sopimuksen kanssa kiire, sillä aikaa EU eroon on enää kymmenen päivää. Britannian on määrä lähteä EU:sta lokakuun loppuun mennessä.

Puhemies Bercow mainitsi, että hallitus voi vielä saada brexit-sopimuksen läpi ennen määräaikaa, jos se saa parlamentin enemmistön puolelleen.

Britannian hallituksen on tarkoitus esitellä parlamentille brexit-lakeja tiistaina. Johnson sanoi lauantaina, että hallitus esittää lakeja, joita tarvitaan, jotta sopimus voitaisiin saada aikaan tiukassa kymmenen päivän aikataulussa. Parlamentin on tarkoitus äänestää laeista.

EU ei ole vielä päättänyt hyväksyykö se Johnsonin pyynnön Britannian EU-eron viivästyttämisestä. Sunnuntaina EU-diplomaatit sanoivat, että EU tarvitsee aikaa päättääkseen viivyttämisestä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi lauantaina alkavansa neuvotella EU-johtajien kanssa mahdollisesta eron viivästyttämisestä.

EU-parlamentilla on käynnissä täysistunto, joka jatkuu maanantaista torstaihin. Täysistunnossa ei ole tällä hetkellä tarkoitus äänestää brexit-sopimuksesta, mutta agenda voi vielä muuttua. Lähtökohtaisesti EU-parlamentin on äänestettävä sopimuksesta, jotta se tulee voimaan.

Fingerpori

comic