Uutiset

Parlamenttivaaleissa äänestävä Grönlanti haaveilee yhä itsenäisyydestä

Grönlannissa pidetään tänään parlamenttivaalit, kertoo Reuters. Suuria vaaliteemoja ovat itsenäistyminen ja maan talouden kuntoon laittaminen.

Maantieteellisesti Pohjois-Amerikkaan kuuluva Grönlanti on Tanskan itsehallintoalue.

Valtaosa saaren 56 000 asukkaasta kannattaa itsenäistymistä. Esteenä on kuitenkin ollut maan heikko taloustilanne.

Grönlanti on yrittänyt houkutella vuoroin sijoittajia, vuoroin turisteja, mutta huono infrastruktuuri ja päätöksenteon hitaus ovat haitanneet kasvua.

Vaalit kiinnostavat maailmalla erityisesti kaivosteollisuutta. Grönlannin maaperässä arvioidaan olevan käyttämättömiä mineraaleja sekä hiilivetylähteitä, joista voidaan jalostaa öljyteollisuuden tuotteita.

Kaivosteollisuus Grönlannissa ei ole ottanut tuulta purjeisiinsa aiemmin lähinnä öljyn ja raaka-aineiden hintojen alenemisen vuoksi.

Reuters kertoo kuitenkin, että maan ainut toimiva kaivos on aloittanut toimintansa viime vuonna. Kaivostoiminnasta toivotaan maan talouden parantajaa.

Reutersin mukaan tärkeäksi kysymykseksi talouskasvun kannalta nousee se, miten tiistaina valittava, uusi hallitus pystyy rakentamaan suhteita esimerkiksi Kiinaan.

Kiina on osoittanut kiinnostusta niin kutsutun arktisen silkkitien rakentamiseen.

Hankkeen tarkoituksena on kehittää ilmastonlämpenemisen myötä auenneita uusia arktisen alueen laivareittejä.

Mielipidemittausten mukaan tulevan hallituksen johtoon olisi nousemassa joko pääministeri Kim Kielsen sosiaalidemokraattisesta Siumut-puolueesta tai Sara Olsvig vasemmiston Inuit Ataqatigiit -puolueesta.

Myös tulevalla johtohahmolla arvioidaan olevan vaikutusta siihen, miten esimerkiksi kaivostoimintaa Grönlannissa kehitetään, arvioi apulaisprofessori Rasmus Leander Nielsen Grönlannin yliopistosta.

-Kielsenin johtama hallitus loisi avoimemman asenteen ulkomaisia, esimerkiksi kiinalaisia sijoituksia kohtaan. Olsvigin Inuit Ataqatigiit -puolue on skeptisempi. Hekin haluavat kaivostoimintaa, mutta keskittyvät enemmän ympäristöpuoleen, Leander Nielsen arvioi Reutersille.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti