Uutiset

Pekka Sauri: Maakuntavaaleja turha käydä

Maakuntavaaleissa ei ole järkeä, laukoo Helsingin entinen apulaiskaupunginjohtaja ja poliitikko Pekka Sauri (vihr.). Sauri on kirjoittanut Kunnallisalan kehittämissäätiölle pamfletin, jossa maakuntauudistusta kritisoidaan kovin sanoin.

Saurin mukaan maakuntavaaleille ei oikeastaan ole perusteita, koska maakunnilla ei käytännössä tule olemaan juurikaan valtaa.

-Jos maakunnalla ei ole verotusoikeutta ja rahat tulevat jonkin laskentakaavan mukaisesti valtiolta, miksi maakuntapäättäjät pitää valita suorilla vaaleilla? Sauri kysyy.

Hänen mukaansa koko maakuntauudistus näyttää muotopuolelta hankkeelta. Tulevien maakuntien itsehallinto näyttää jäävän näennäiseksi, koska niille ei anneta riittävästi valtaa tai tehtäviä. Lisäksi uudet maakunnat ovat keskenään hyvin erilaisia niin väestöpohjan, talouden kuin kehityssuuntiensa perusteella.

Saurin mukaan näyttääkin lähinnä siltä, että vuonna 2010 lakkautetut läänit tekevät paluun. Erona on vain se, että edustus läänitasolla valitaan suorilla vaaleilla.

Sauri ennustaa, että maakuntavaalit lässähtävät. Hänen mukaansa kansalaisilla on vaikeuksia hahmottaa mistä maakuntapäättäjät päättävät. Se vaikuttaa äänestyshalukkuuteen.

Lisäksi nyt näyttää siltä, että ensi vuodeksi kaavaillut maakuntavaalit joudutaan järjestämään erillisinä vaaleina. Saurin mukaan niiden sitominen esimerkiksi presidentinvaalien yhteyteen olisi tuonut lisää ääniä. Nyt edes puolueet eivät välttämättä innostu.

-Vaalikampanjointi saattaa jäädä vaisuksi, ja puolueiden into pystyttää perinteisiä vaalimökkejä ja -telttoja toreille ja turuille voi olla vähänläntä, kun eduskuntavaalitkin odottavat heti keväällä 2019. Olisi demokratian hengen kannalta kiusallista, jos maakuntavaaliaktiivisuus jäisi Euroopan parlamentin vaalien tasolle tai peräti sen alle, Sauri kuittaa.

Saurilla ei riitä uskoa edes ehdokkaisiin. Hän viittaa vuonna 2015 tehtyyn kuntalaiskyselyyn. Sen perusteella vain viisi prosenttia kansalaisista olisi valmis ottamaan vastaan kunnallisen luottamustoimen. Maakunnallisista valtuustopaikoista tuskin tullaan käymään veristä kisaa.

-Onkin erittäin mielenkiintoista nähdä, saadaanko maakuntavaltuustojen vaaleihin lainkaan muita kuin jo entuudestaan luottamustehtävissä ahavoituneita ehdokkaita, Sauri pohtii.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic