Uutiset

Pelastuskoulutuksen loppumisella Helsingissä voi olla vakavia seurauksia – "Meillä tulee olemaan todennäköisesti asemia kiinni"

Sisäministeriö päätti lopettaa pelastusalan ammatillisen peruskoulutuksen Helsingissä. Jatkossa kaikki pelastajat koulutetaan Kuopion Pelastusopistossa.
Vuodesta 2021 lähtien kaikki Suomen pelastajat peruskoulutetaan Kuopion Pelastusopistolla.

Pelastuskoulutuksen lopettaminen Helsingissä on ehdottomasti huono päätös, toteaa Helsingin pelastuskoulun rehtori Matti Waitinen.

– Olemme kouluttaneet 47 vuotta pelastajia. Me osataan kouluttaa pelastajat Helsingin tehtäviä varten, Waitinen sanoo.

Ongelmia tulee olemaan etenkin kesäisin.

Waitinen on huolissaan esimerkiksi siitä, saavatko Helsingin pelastusasemat jatkossa Kuopiosta riittävästi kesälomasijaisia asemilleen.

– Meillä tulee olemaan todennäköisesti asemia kiinni tai hirmuisia vaikeuksia kesäisin, kun me ei saada kesälomasijaisia asemillemme. Meidän koulun opiskelijat ovat toimineet kesälomasijaisina Helsingissä 47 vuotta.

Sisäministeriö päätti 16. marraskuuta lopettaa Helsingin kaupungin pelastuskoulun pelastajien koulutuksen. Jatkossa kaikki pelastajat koulutetaan Kuopion Pelastusopistolla.

Tähän asti Helsingin pelastuskoulu on kouluttanut vuodessa 15 pelastajaa ja 6 alipäällystön tutkinnon saanutta. Jatkossa Kuopion Pelastusopisto kouluttaa kaikki 135 pelastajaa ja 36 alipäällystön henkilöä.

”Puhdas poliittinen päätös”

Sisäministeri Kai Mykkänen ei pidä muutosta niin dramaattisena, miltä se saattaa kuulostaa.

– Tälläkin hetkellä suurin osa Helsingin ammattipelastajista ja kaikki muun Uudenmaan ammattipelastajat on peruskoulutettu Kuopiossa. Monet heistä ovat saaneet tärkeää täydennyskoulutusta Helsingissä, mikä voi jatkua ja kehittyä, Mykkänen sanoo sisäministeriön tiedotteessa.

Sisäministeriön mielestä on sekä toiminnallisesti että taloudellisesti perusteltua siirtää pelastustoimen ammatillinen koulutus kokonaan Kuopioon.

– Peruskoulutuksen kokoamisella pyrimme maksimoimaan mahdollisuudet panostaa opetukseen ja sen välineisiin valtakunnallisesti, toteaa Mykkänen.

Waitinen myös muistuttaa, että valtion tulee jatkossa panostaa lisää rahaa Kuopion Pelastusopiston toimintaa, koska Helsinki on itse maksanut pelastajien koulutuksen.

Waitisella on selvä mielipide, miksi koulutus lakkautetaan Helsingin pelastuskoulussa.

– Tämä oli puhdas poliittinen päätös. Siihen ei löydy mitään järkiperusteita. Se liittyy johonkin, mitä politiikassa on luvattu jollekin.

Helsingin pelastuskoulu huolehtii peruskoulutuksen osalta loppuun tällä hetkellä Helsingissä käynnissä olevan pelastaja- ja alipäällystökoulutuksen sekä hakuvaiheessa olevan syksyllä 2019 käynnistyvän pelastajakoulutuksen.

Uusimmat

Fingerpori

comic