Uutiset

Pelastuslaitos on saanut Salon kynttilätehtaan palon hallintaan — Evakuoidut asukkaat voivat palata koteihinsa

Pelastuslaitos esti liekkien leviämisen joulukynttilöitä täyteen pakattuun varastoon. Palomiehet torjuvat parhaillaan ympäristövahinkoa polttamalla hallitusti parafiinia, savua leviää edelleen Salon keskustaan.
Pelastuslaitos on saanut Salon kynttilätehtaan tulipalon hallintaan. Alueen asukkaita kehotetaan edelleen välttämään alueelle leviävää myrkyllistä savua.

Kynttilä-Tuote Oy:n tehtaan tuotanto- ja toimistotilat tuhoutuivat perjantaiaamuna rajussa tulipalossa Varsinais-Suomessa Salossa. Pelastuslaitos onnistui kuitenkin rajaamaan palon niin, ettei se levinnyt tehtaan varastotiloihin.

Noin 4 000 neliön varasto on täynnä joulunaikaa odottavia kynttilöitä.

– Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma, mutta uskon ja luotan miehiini, että palo ei nyt leviä enää, kommentoi päivystävä palomestari Mika Kontio Lännen Medialle.

Tehtaan jäännökset savuttavat edelleen voimakkaasti, vaikka pahin on ohi. Uutta leimahdusta ei ole luvassa, jos palomiesten kova työ tuottaa tulosta.

– Koska kaikki parafiini ei ole palanut, poltamme sitä parhaillaan hallitusti. Tarkoituksena on hillitä ympäristövahingon syntymistä vähentämällä maaperään jäävää parafiinia, Kontio kuvailee.

– Savua ajautuu edelleen Salon keskustaan.

Pelastuslaitos joutui evakuoimaan aikaisin aamulla noin 300 lähitalojen asukasta alueelle levinneen runsaan, myrkyllisen savun takia. Nyt pahin savunmuodostus on ohi.

– Purin vaaratiedotteen noin kello 11 aikaan. Alueen asukkaat voivat nyt palata koteihinsa.

Pelastuslaitos ohjeistaa Halikon ja Salon keskusta-alueiden asukkaita pitämään ikkunat ja ovet edelleen kiinni sekä välttämään savua.

Kynttilätehtaan sammutustöissä on työskennellyt 30 pelastuslaitoksen yksikköä ja satakunta palomiestä aamuvarhaisesta lähtien. Nyt osa palomiehistä on päässyt jo lähtemään, mutta jälkisammutustöissä raataa edelleen kymmeniä palomiehiä.

Palon sammuttaminen on ollut erittäin haastavaa, sillä öljypalon ainoa sammuttamistapa on tukahduttaminen. Öljypaloissa sammutustyön vaativuutta lisäävät ympäriinsä roiskuva öljy, valtava kuumuus ja erittäin runsas sekä myrkyllinen savunmuodostus.

– Käytännössä annamme tehtaan palaa. Keskitymme estämään palon leviämiseen tehtaan varastorakennukseen ja muihin ympäröiviin rakennuksiin, Kontio kuvaili aamulla Lännen Medialle.

Rakennuksessa oli syttymishetkellä sisällä 200 tonnia kynttilöiden valmistuksessa käytettävää parafiinia. Parafiinia ei ole luokiteltu vaaralliseksi eikä herkästi palavaksi kemikaaliksi.

– Kynttilöiden valmistuksessa ei muutoinkaan käytetä mitään tällaisia kemikaaleja, joiden takia tehdas tarvitsisi kemikaaliluvan, kertoo ryhmäpäällikkö Leena Ahonen Tukesista.

Ahonen muistuttaa, että monet aineet ja tuotteet synnyttävät runsaasti savua palaessaan.

– Esimerkiksi huonekalukauppa, Ahonen toteaa.

Kynttilä-Tuote Oy:n tehdas sijaitsee Salossa Halikossa aivan 110-tien varrella.

Kiinteistön koko on noin 9 000 neliömetriä. Pelastuslaitoksen mukaan tuhoutunut rakennuksen osa on noin 5 000 neliön kokoinen.

Kaupparekisterin mukaan kynttilätehtaassa työskentelee 16 henkilöä ja sen liikevaihto oli viime vuonna noin 3,8 miljoonaa euroa.

Lännen Media ei ole tavoittanut Kynttilä-Tuote Oy: toimitusjohtajaa Mikko Linnamäkeä kommentoimaan tulipaloa.

Kynttilätehtaan syttymissyy ei ole tiedossa. Pelastuslaitoksen arvion mukaan tässä vaiheessa mikään ei viittaa tahallisuuteen.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti