Uutiset

Peli kuumenee Brysselissä – Trumpin vaatimukset kovenevat ja sotilasliiton jäsenmaat pitivät suunnittelemattoman istunnon

-Meillä oli hyvin intensiivinen kokous, sanoi Saksan liittokansleri Angela Merkel torstaina yllättäviä käänteitä saaneen Nato-kokouksen jälkeen.

Kokoukseen kutsututut johtajat Afganistanista ja Georgiasta, kahdesta Natoon kuulumattomasta maasta, saivat lähteä yhdessä jäsenmaiden saattueiden kanssa ja liittolaiset pitivät keskenään suunnittelemattoman kokouksen. Sen syynä oli Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, joka kovensi jälleen puheitaan Nato-huippukokouksessa Brysselissä ja vaati erittäin voimakkaasti muita Nato-maita kasvattamaan puolustusmenojaan.

Keskiviikkona Trump puhui paitsi puolustusmenojen kasvattamisesta myös soimi kovin sanoin Saksaa kauppayhteistyöstä Venäjän kanssa. Uutistoimisto Reutersin Trumpin retoriikka koveni tänään. Erityisen ankarasti Trumpin kerrotaan sivaltaneen jälleen kerran Saksaa. Trump on Reutersin mukaan kutsunut Saksan liittokansleri Angela Merkeliä toistuvasti pelkällä etunimellä.

-Angela, sinut täytyy tehdä tälle jotain, Trump sanoi uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan.

Merkelin lisäksi Espanjan pääministeri Pedro Sanchez ja Belgian pääministeri Charles Michel pääsivät Trumpin tulilinjalle, sillä hän kokee maiden käyttävän liian vähän budjetistaan Naton puolustusmenoihin.

Trump tiedotustilaisuudessa: ”Meidän pitää keksiä, mitä tapahtuu Venäjältä tulevalle kaasuputkelle”

Trumpin uhittelu kokouksessa ehti poikia huhuja Yhdysvaltojen irtautumisesta liitosta, mutta Trump lehdistötilaisuudessa, että Yhdysvaltojen sitoutuminen Natoon on erittäin vahva, mutta sanoi myös uskovansa, että pystyy irtautumaan Natosta ilman kongressin hyväksyntää, mutta se ”ei ole tarpeellista”. Trump myös kertoi ilmaisseensa voimakkaasti Nato-kokoukselle tyytymättömyytensä, mutta että liitto on myös hänen mukaansa vahvempi kuin mitä se oli kaksi päivää sitten.

Trump kertoi tiedotustilaisuudessa myös ensi viikolle sovituista kauppakeskusteluista EU:n kanssa. Trumpin mukaan Saksa on kasvattamassa puolustusmenojaan. Hän myös sanoi, että ”meidän pitää keksiä, mitä tapahtuu Venäjältä tulevalle kaasuputkelle”.

Trump myös sanoi, että nyt kun 2 prosentin siivu bruttokansantuotteesta sotilasliiton menoihin on saavutettu, seuraavaksi tähdätään korkeammalle.

-Uskoisin että neljä prosenttia on se sopiva numero, Trump sanoi.

Trump myös kehui itseään ja kertoi olevansa johdonmukainen, määränpäätietoinen nero.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic