Uutiset

Pelti kolisee useimmin parkkipaikalla

Tilastojen mukaan lähes puolet kaikista liikennevahingoista tapahtuu pysäköintialueilla.

Pysäköinnin yhteydessä syntyneet vauriot ovat myös yleisin syy auton vauriokorjauksiin.

Onnettomuustietoinstituutin kyselyyn vastanneista yli 500 autoilijasta useampi kuin joka neljäs oli vahingoittanut autoa pysäköidessään.

Tammelalainen Noora Kairenius-Tuovinen ei ole kolaroinut parkkipaikalla, mutta myöntää harrastavansa pysäköintitilanteissa erikoista varovaisuutta. Enemmän kuin autoaan hän varoo lapsiaan.

– Yritän hakea marketin pihalla sellaisen parkkiruudun, että autosta pääsisi lasten kanssa helposti ja turvallisesti ulos. Isompiruutuisia perhepaikkoja saisi olla markettien parkkipaikoilla enemmän, hän toivoo.

Enemmän pysäköintitaitoja ja auton hallintaa vaaditaan parkkihalleissa, joissa ei Forssassa joudu juurikaan taiteilemaan. Pääkaupunkiseudulla paljon ajanut ja siellä ajokorttinsakin hankkinut Kairenius-Tuovinen sanoo pärjäävänsä parkkihalleissakin, mutta kauhistelee vanhempien ajajien puolesta etenkin parkkihallien kapeita ajoluiskia.

– Onneksi Forssan liikenne ja pysäköintikin on vielä helppoa isoihin kaupunkeihin verrattuna.

Yksittäisistä vahinkotyypeistä yleisimpiä ovat peruutusvauriot. Ne vähenisivät jos auton käyttäjät oppisivat taskuparkin teon.

Oppi voi tulla tarpeeseen, sillä vain 22 prosenttia kyselyyn vastanneista kokee, että hallitsee taskuparkin erinomaisesti.

Taskuparkki tuottaa kyselyn mukaan enemmän päänvaivaa naisille kuin miehille: naisista 12 prosenttia kokee, että ei hallitse taskuparkkia ollenkaan ja lähes 30 prosenttia mieltää sen aika vaikeaksi. Miehistä alle prosentti tunnustaa, ettei hallitse taskuparkkia ja aika vaikeaksi sen luokittelee noin 14 prosenttia.

– Taskuparkki on tekniikkalaji, joka vaatii opettelua ja harjoittelua. Tästä kertoo myös tutkimustuloksemme, jonka mukaan eteläsuomalaiset hallitsevat taskuparkin parhaiten. Pääkaupunkiseudulla voi olla vaikeaa saada itselleen pysäköintipaikkaa, jos taskuparkki ei onnistu, Autoklinikalla korjaustyön laadunvalvonnasta vastaava Tapio Ikävalko toteaa.

Parkkihalliin pysäköiminen jännittää vähintään joskus peräti 51 prosenttia vastaajista. Nuorista 18-20-vuotiaista vastaajista jopa 82 prosenttia kokee pysäköinnin parkkihalliin haastavaksi.

– Parkkihalleissa syntyneet vauriot ovat erittäin yleisiä syitä vauriokorjaukselle. Yleisenä vinkkinä voisi antaa, että auto kannattaa peruuttaa vapaana olevaan ruutuun. Pysäköintiruudusta poisperuuttaminen on aina riskialttiimpaa, Ikävalko vinkkaa.

Kokeneella korjausalan ammattilaisella riittää ymmärrystä kolaroijille, mutta ei vastuuta pakoileville.

– Jos osuu vahingossa toiseen autoon, tärkeintä on ottaa omasta vahingosta vastuu ja jättää yhteystiedot paikalle. Kuulemme valitettavan usein tapauksista, joissa lommon aiheuttaja on livahtanut paikalta ja maksattaa vaurionsa meillä muilla vakuutuksenottajilla, Ikävalko sanoo.

Vaikka pysäköinnistä syntyneet vauriot ovat yleisiä, henkilöille ja autoille ne aiheuttavat onneksi pääasiallisesti vain pieniä vahinkoja.

– Parkkipaikoilla syntyneet maalipinnaltaan ehjät, alle kanamunankokoiset lommot on mahdollista korjata maalaamatta PDR-menetelmällä. Siinä lommo oikaistaan vaurion taustapuolelta erikoistyökalujen avulla, Ikävalko selventää.

Vinkit pysäköintiin
Peruuta auto vapaana olevaan ruutuun. Näin parkista lähteminen helpottuu.Voit myös ohjata auton pysäköintiruudun läpi edessä olevaan tyhjään ruutuun.Varmista, että autosi pituuden lisäksi sinulla on noin metri tilaa sekä edessä että takana.Aja edessä olevan auton rinnalle. Tarkista, että oman autosi perä on vieressä olevan auton perän kohdalla. Muista vilkku!Käännä ratti ääriasentoon oikealle. Peruuta autoa, kunnes takana oleva auto näkyy kokonaan sivupeilissäsi.Käännä autosi pyörät suoraan ja jatka peruuttamista.Peruuta, kunnes autosi etupuskuri on edellä olevan auton perän kohdalla. Käännä ratti ääriasentoon vasemmalle ja jatka peruuttamista.Kun autosi on kääntynyt paikalleen, suorista renkaat. Tarkista, että takana olevalle autolle jää tilaa poistumiseen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic