Uutiset

Perämoottorivarkauksien suurvyyhti on etenemässä korkeimpaan oikeusasteeseen – hovioikeus madalsi jo tuomioita

Poikkeuksellisen laaja perämoottorivarkauksien sarja on etenemässä Korkeimpaan oikeuteen (KKO). KKO on myöntänyt kahdelle lukuisista perämoottorivarkauksista tuomitulle valitusluvan.

Kyseessä on Etelä-Suomessa tehdystä varkauksien sarjasta, joka käsiteltiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa keväällä 2017. Helsingin hovioikeus antoi puolestaan oman ratkaisunsa alkuvuonna. Itä-Uudenmaan poliisi tutki juttua aikanaan Latvian viranomaisten kanssa.

Syytenimikkeitä laajassa vyyhdissä oli kaikkiaan toistasataa, ja jutussa oli kaikkiaan kahdeksan epäiltyä. Tapahtumien keskiössä oli kuitenkin kolme henkilöä: Latviassa asunut, vuonna 1967 syntynyt isä, hänen latvialainen, vuonna 1991 syntynyt poikansa sekä vuonna 1968 syntynyt, Vantaalla asunut mies.

Pääpiirteissään kuvio meni Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden ja Helsingin hovioikeuden tuomioiden mukaan niin, että Latviassa asunut isä möi pitämässään veneliikkeessä eteenpäin perämoottorit ja venetarvikkeet, jotka hänen poikansa tovereineen kävivät Suomesta varastamassa.

Usein pojan mukana oli vuonna 1992 syntynyt latvialainen mies. Rikokset tehtiin vuosina 2015–2016, ja ne päättyivät siihen, kun poliisi pysäytti pojan toisen miehen kanssa Asikkalasta verekseltään.

Vuonna 1968 syntynyt mies puolestaan piti perämoottoreita välivarastossa ja kuljetti ne myöhemmin Suomesta Latviaan.

Käräjäoikeus tuomitsi sekä isälle että pojalle lukuisista törkeistä varkauksista, varkauksista ja näiden yrityksistä 5 vuodeksi vankeutta. Perämoottoreita kuljettanut mies sai 4 vuotta vankeutta ammattimaisesta kätkemisrikoksesta, kun taas vuonna 1992 syntyneelle rikostoverille tuli varkauksista 3,5 vuotta vankeutta.

Käräjäoikeus oli käyttänyt rikoksen koventamisperusteena sitä, että teot oli tehty osana järjestäytynyttä rikollisryhmää. Osa syytteistä meni nurin siksi, ettei näyttöä ollut riittävästi.

Kaikille tuli vielä korvattavaksi tuhansien eurojen arvosta vakuutuskorvauksia varastetuista tavaroista, sekä vakuutusyhtiöille että perämoottorit omistaneille.

Eurorajat muuttuivat hovioikeudessa

Syyttäjä, isä, poika, tämän toveri ja moottorit Latviaan kuljettanut mies valittivat tuomiosta hovioikeuteen. Syyttäjä vaati kaikille entistä kovemmat rangaistukset ja sitä, että käräjillä kaatuneet syytteet hyväksyttäisiin.

Tuomitusta nelikosta jokainen vaati puolestaan pitkälti syytteiden hylkäämistä, tuomioiden madaltamista ja vahingonkorvausten madaltamista.

Helsingin hovioikeus päätyi lopulta ratkaisuun, joka madalsi miesten tuomioita.

Hovioikeus ensinnäkin hylkäsi osan niistä lukuisista syytteistä, joista käräjäoikeus oli miehet tuominnut. Peruste muun muassa oli, että joissain tapauksissa oli jäänyt varteenotettava epäily siitä, että kyseiset tekijät olisivat varkauksiin syyllistyneitä. Esimerkiksi telepakkokeinojen tuottama näyttö ei ollut oikeuden mukaan riittävää.

Toinen peruste oli, että hovioikeus tulkitsi käräjäoikeutta korkeammaksi omaisuuden eurorajan, jonka jälkeen varkaus muuttui tekomuodoltaan törkeäksi. Kun käräjäoikeus oli katsonut rajan menneen 5 500 eurossa, oli raja hovioikeuden mukaan 7 000 euroa. Tulkintaero johti siihen, että moni törkeä varkaus muuttuikin perusmuotoiseksi varkaudeksi.

Hovioikeus madalsi tuomioita

Lopputuloksena isän ja pojan vankeusrangaistukset alenivat Helsingin hovioikeudessa 4,5 vuoteen, kätkemisrikoksesta tuomitun 3,5 vuoteen ja pojan rikostoverin kolmeen vuoteen ja kolmeen kuukauteen.

Jutun käsittely on kuitenkin saamassa vielä jatkoa. Korkein oikeus myönsi huhtikuussa pojalle ja tämän toverina toimineelle, vuonna 1992 miehelle valitusluvan.

KKO ei kuitenkaan toistaiseksi ole Lännen Median tietojen mukaan määrännyt jutulle käsittelypäivää.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic