Uutiset

Perheiden toteuttamat itsemurhaiskut saivat Indonesian presidentin raivostumaan – Joko Widodo ajaa uutta terrorismilakia

Kuusijäsenisen perheen yhdessä toteuttamista iskuista viikonloppuna alkanut terroriaalto järisyttää Indonesiaa. Sunnuntain kirkkoiskusta tekee erityisen kammottavan se, että tekijäpariskunta käytti hyväksi neljää lastaan rikoksen toteuttamisessa. Perheen 9- ja 12-vuotiaat tyttäret joutuivat seuraamaan, kun heidän äitinsä räjäytti yhden pommeista. Samaan aikaan perheen teini-ikäiset pojat veivät räjähteitä kirkkoon toisaalla, kertoo uutiskanava CNN.

Aasian väkirikas Indonesia on valtio, jossa asuu maailman mitassa suurin muslimiväestö.

Indonesian presidentti Joko Widodo tuomitsi voimakkaasti Surabayan kaupungissa peräkkäisinä päivinä tehdyt itsemurhaiskut. Iskut oli suunnattu kristittyjä ja viranomaisia vastaan. Tekijöinä olivat kummassakin tapauksessa eri perheen jäsenet yhdessä.

-Tämä on kunniattomien, barbaaristen pelkurien teko, Widodo sanoi maanantaina pääkaupungissa Jakartassa.

Presidentti lupasi samalla, että ensi kuussa hän aikoo ajaa läpi uutta terrorismin vastaista lakialoitetta, mikäli parlamentti ei hyväksy muutosta nykyiseen lakiin. Presidentin kommentit välitti paikallinen Metro TV.

Indonesian puolustusministeri Wiranto totesi tiedotustilaisuudessa, että poliisi ja puolustusvoimat aikovat korottaa turvallisuustoimia ympäri maata.

-Presidentti on määrännyt, että poliisi ja puolustusvoimat tulevat käyttämään kaiken voimansa turvatakseen kansakuntaa, Wiranto totesi toimittajille.

Indonesian kaupungissa Surabayassa sattui sunnuntaina ja tänään maanantaina tuhoisia itsemurhaiskuja.

Indonesian poliisi ilmoitti, että Surabayan kaupungin poliisilaitokseen oli uusi tehty itsemurhaisku, jonka seurauksena haavoittui useita poliiseja ja siviilejä. Iskun teki viisihenkinen perhe, jonka nuorin jäsen oli kahdeksanvuotias lapsi.

Perhe ajoi kahdella moottoripyörällä ja räjäytti itsensä poliisilaitoksen tarkastuspisteen kohdalla, poliisipäällikkö Tito Karnavian kertoi maanantaina tiedotustilaisuudessa.

Karnavianin mukaan nuorin lapsi selviytyi iskusta ja toipuu nyt sairaalassa.

Sunnuntaina kuusihenkinen perhe teki itsemurhaiskut kolmeen kristittyyn kirkkoon sunnuntain jumalanpalveluksen aikana. Aikaisemmin iskuissa sanottiin kuolleen kymmenen ihmistä, mutta CNN:n uusimpien tietojen mukaan kuolonuhreja oli sunnuntain iskuissa seitsemän. Haavoittuneita on 41.

Indonesiassa on nähty viime aikoina useita kotikutoisia iskuja kristittyjä vastaan. Poliisin mukaan sunnuntain iskujen takana ollut perhe kuului niihin 500 ääri-islamilaiseen, jotka olivat palanneet Syyriasta.

Poliisin mukaan sunnuntain iskun takana oli Islamilainen valtio -äärijärjestöstä eli Isisistä inspiroitunut Jemaa Ashardu Daulah (JAD) -ryhmä, joka on Yhdysvaltain ulkoministeriön terroristilistalla. Sillä arvellaan olevan satoja kannattajia Indonesiassa. Isisin propagandaa levittävän Amaq-uutistoimiston mukaan islamilainen valtio ilmoitti olevansa sunnuntain iskujen takana.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic