Uutiset

Perhevapaaremontin keskeyttänyt Saarikko: Realismin tahma iski. Uudistus tehtävä lapsi edellä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan perhevapaauudistusta valmisteltiin reunaehdoin, jotka toimivat paperilla mutta eivät käytännössä.

-Realismin tahma iski vastaan, tiivistää uudistuksen valmistelun perjantaina keskeyttänyt vastuuministeri Lännen Medialle.

Saarikko tähdentää, että nyt oltiin liian hyväuskoisia isien perhevapaiden käytöstä. Valmisteilla olleessa mallissa kaikkien isien perhevapaiden käyttöasteen olisi pitänyt nelinkertaistua yhdessä yössä.

-Teimme vaikutusarvioita perheille. Jos perheet eivät olisikaan toimineet siten kuinka ennakoitiin eli jos isät eivät olisikaan jääneet kotiin kuten toivottiin, niin lopputulos olisi ollut leikkaus kahdelle kolmasosaa lapsiperheistä. Erityisen huono asema olisi ollut pienituloisilla lapsiperheillä, hän selvittää.

Saarikon mukaan kovasti uudistuksen puolesta puhuneet työmarkkinajärjestöt eivät olleet valmiita laittamaan rahaa siihen.

-Ei juuri ensinkään, eikä varsinkaan elinkeinoelämän EK, ei muuta kuin varhaiskasvatukseen ja päiväkotipaikkoihin.

-Työmarkkinajärjestöt rahoittavat suurilta osin palkkaan sidotun ensimmäisen kotivuoden vauvan kanssa. Eivätkä ne olleet valmiita laittamaan tähän lisää rahaa. Näin isien hoivavastuuta olisi käytännössä kasvatettu äitien kustannuksella, Saarikko lisää.

”Valtavan suuri harha”

Uskossa uudistuksen työllisyysvaikutuksiin lymysi ministerin mielestä valtavan suuri harha.

-Esimerkiksi EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies on puhunut 50 000 uudesta työpaikasta, kun meillä oli pöydällä papereita, joissa puhuttiin tuhannesta työllisestä. Ei siellä pitkittyneillä kotihoidontuilla ole niin paljoa porukkaa, ja monilla heistä voi olla heikko työmarkkina-asema.

Saarikon mukaan kaikki raha mikä uudistuksessa olisi leikattu kotihoidontuesta, olisi mennyt päiväkotien rakentamiseen ja päiväkotipaikkojen luomiseen.

-Yhdenkään perheen etuisuudet eivät olisi tällä uudistuksella olleet paremmat, hän toteaa.

Kaiken kaikkiaan Saarikko moittii nyt keskeyttämäänsä valmistelua liian työmarkkinavetoiseksi ja työllisyysperusteiseksi, kun hänen mukaan asiaa pitäisi katsoa ennen muuta lapsilähtöisesti.

-Tasa-arvouudistus tämän pitää olla, mutta meidän pitää olla varmoja, että perheiden isät myös alkavat käyttää vapaita.

Toimintakykyinen hallitus

Moni kokoomusedustaja nosti heti perjantaina äläkän perhevapaauudistuksen keskeytymisestä.

Saarikko ei lähde hallituskumppanien ensireaktioita kommentoimaan, mutta kiittelee kollegoita hyvähenkisestä urakasta, vaikka tulokseen ei päästykään.

-Haluan, että hallitus on toimintakykyinen, koska moni asia on vielä kesken. Perhevapaauudistuksen reunaehdot oli yhdessä sovittu ja se oli hallituksen oma virhe, hän summaa.

Kokoomuksen perhevapaaneuvottelija, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen vaatii nyt perhevapaa-asian viennistä hallituspuolueiden puheenjohtajatrion käsittelyyn.

-Hallituksen johto voi tietenkin käsitellä juuri niitä asioita, joita se parhaaksi katsoo, Saarikko sanoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti