Uutiset

Perhevapaauudistus kaatui ja hallituskumppanit sättivät toisiaan – tyssähtäneiden päätösten lista kasvoi taas yhdellä

Perjantaina hallituksen yksi ilmoittama muutos pysähtyi vastatuuleen, kun perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmoitti keskeyttävänsä perhevapaauudistuksen valmistelun.

Saarikon päätöksestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. Saarikko itse kommentoi uudistuksen kaatumista perjantaina julkaistussa pitkässä Facebook-päivityksessään.

Perhevapaauudistuksesta päätettiin kevään kehysriihessä, ja valmistelu käynnistyi elokuussa. Saarikon mukaan elokuussa annetut reunaehdot perhevapaan toteutumiselle olivat liian tiukat.

-Minun kokonaisarvioni oli, ettei pöydässä olleilla reunaehdoilla olisi saatu tasapainoista uudistusta, joka olisi vastannut niin perheiden, työelämän kuin tasa-arvon tarpeisiin. Siinä onnistuminen vaatii uuden yrityksen seuraavalta hallitukselta, Saarikko kirjoittaa.

Hankkeen kaatuminen sai hallituspuolueiden edustajat sättimään toisiaan muun muassa yhteisöpalvelu Twitterissä.

-Keskustan perheministeri Saarikko ilmoitti kaatavansa perhevapaaudistuksen muun muassa kustannussyistä. Todellinen syy näyttää kuitenkin olevan Keskustan ideologinen halu pitää naiset kotona, kirjoitti kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikman.

Myös opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ilmaisi pettymyksensä Twitterissä.

-Perhevapaauudistus on liian tärkeä kaadettavaksi. Lapsiperheiden, tasa-arvon ja työllisyyden eteen on tehtävä töitä, luovuttaa ei voi noin vain. Odotin teiltä enemmän, keskusta! Grahn-Laasonen kirjoittaa.

Myös sinisten kansanedustaja Matti Torvinen on ilmaissut pettymyksensä uudistuksen kaatumista kohtaan tiedotteessaan.

Opposition edustajatkaan eivät sanojansa säästelleet.

Hallitus perunut useita päätöksiään

Perhevapaauudistuksen tyssähdys on tuorein lisäys pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen perumiin hankkeisiin tai takaisin vetämiin päätöksiin.

Yle on aikaisemmin laskenut, että koko hallituskauden aikana peruttuja, pysäytettyjä tai lykättyjä päätöksiä on kertynyt kaikkiaan yli parikymmentä.

Ennen perhevapaauudistuksen pysäyttämistä hallitus ilmoitti marraskuussa peruvan varsinkin opiskelijoiden asumistukiin vaikuttaneen, niin sanotun osa-asunnon normin. Normi olisi tarkoittanut sitä, että esimerkiksi soluasunnossa asuvalle opiskelijalle olisi tukia hakiessa hyväksytty muita asumismuotoja pienemmät asumiskustannukset. Tällöin solussa asunut olisi saanut muita vähemmän tukia.

Lokakuussa vastaavasti hallitus ilmoitti luopuvansa puolestaan kiinteistöveroprosentin alarajan korotuksesta, jolla oli tarkoitus rahoittaa varhaiskasvatuksen maksuja.

Hallituskumppanit älähtivät Bernerille 2017

Aikaisemmin vuonna 2017 on peruttu tai keskeytetty muun muassa vene- ja moottoripyöräverojen valmistelu ja paljon aikanaan pahennusta herättäneet rike- ja päiväsakkojen suuret korotukset.

Tammikuussa 2017 kritiikkiä sai vuorostaan liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.), jonka ajama liikenneverkon yhtiöittämishanke ajautui hallituksessa karille.

Tuolloin Berner joutui niin ikään hallituskumppanien hampaisiin. Yhtiöittämishankkeen yhteydessä Berner kaavaili myös autoveron poistoa, mikä yllätti puolestaan autoalan etujärjestöt.

Autoalalla huolestuttiin siitä, että autokauppa olisi hiljentynyt täysin veronpoistoon saakka.

Bernerin esityksen valmistelua jatkettiin kuitenkin parlamentaarisessa seurantaryhmässä.

Tätä aiemmin hallitus on puolestaan perunut päättämiään muutoksia muun muassa päivähoitomaksuista, sunnuntai- ja ylityökorvausten leikkaamisesta, eläkkeensaajien asumistuesta, Luonnonvarakeskus Luken ja Suomen ympäristökeskus Syken yhdistämisestä, opiskelija-asuntojen investoinnin leikkauksista, veronkiertäjien aktiivisesta katumisesta, harmaan talouden torjunnan tuen leikkauksista ja työvoimavirkamiesten töiden ulkoistamisesta.

Kesällä 2017 oli vielä hallitus itsekin lähellä kaatumista, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti