Uutiset

Perjantai-parlamentissa on puhuttu asiaa oluen ääressä jo vuosikymmenen ajan

Olutta, tiedettä, taidetta ja kulttuuria.

Siinä on Olutravintola Birgerissä järjestettävän, filosofi Johannes Ojansuun vetämän Perjantai-parlamentin menestysresepti.

Ojansuun vetämästä keskustelutilaisuudesta on muodostunut vuosikymmenen aikana traditio, jossa puolet yleisöstä on kerrasta toiseen paikalle saapuvia vakiovieraita ja loput kulloisenkin vieraan pubiin houkuttelemia satunnaiskuulijoita.

Alkunsa Perjantai-parlamentti sai Ojansuun ideasta tuoda asiapitoinen keskustelu pois luentosaleista ja puhujanpöntöistä. Vaikka keskustelua käydään pubiympäristössä, keskustelu on pyritty pitämään kapakkaörinän yläpuolella ja kaikkia näkökulmia arvostavana.

Konsepti on myös pitänyt: keskusteluista ei vaikeistakaan aiheista huolimatta ole syntynyt yleistä huutokilpailua, vaan yleensä pääosan ajasta vie illan isännän ja hänen kutsumansa vieraan keskustelu.

Vuosien aikana Ojansuun vieraana on tunnettuja suomalaisia M.A. Nummisesta nykyiseen tasavallan presidenttiin Sauli Niinistöön.

Aiheet ovat vaihdelleet tasa-arvosta islamiin ja filosofiaan, inhimillisen arjen kysymyksistä toivoon ja tulevaisuuden pohdintaan. Vuonna 2013 Hämeen taidetoimikunta palkitsi Perjantai-parlamentin Vuoden kulttuuriteko -kunniakirjalla.

Huomenna kevään viimeisessä Perjantaiparlamentissa illan teemana on eroottinen runous. Vieraana ovat runoantologian toimittaja ja runoilija Sinikka Vuola ja runoilija Tapani Kinnunen.

Perjantaiparlamentti Olutravintola Birgerissä pe 19.5. klo 18–19.30.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic