Uutiset

Persianlahdella lientymistä: Iran lupaa YK:lle rauhansuunnitelmaa, kaapattu tankkeri määrä vapauttaa, huthikapinalliset puhuvat iskujen lopettamisesta

Yhdysvaltojen perjantainen ilmoitus lisäjoukkojen viemisestä Persianlahdelle kiihdytti Iranin johdon uhitteleviin kommentteihin, mutta viikonlopun lausunnot lupaavat alueelle hienoista jännitteiden lientymistä.
Ruotsalaisomistuksessa oleva Stena Imperio -tankkeri on ollut Iranin hallussa yli kaksi kuukautta. Sunnuntaisten tietojen perusteella Iran päästää tankkerin jatkamaan matkaansa. Kuva: HASAN SHIRVANI
Ruotsalaisomistuksessa oleva Stena Imperio -tankkeri on ollut Iranin hallussa yli kaksi kuukautta. Sunnuntaisten tietojen perusteella Iran päästää tankkerin jatkamaan matkaansa. Kuva: HASAN SHIRVANI

Iran esittelee lähipäivinä YK:lle rauhansuunnitelman, jolla Persianlahden tilanne saataisiin vakautumaan, lupasi Iranin presidentti Hasan Ruhani sunnuntaina.

– Esittelemme YK:lle suunnitelman, jossa Iranin ja alueen muiden valtioiden yhteistyöllä saadaan turvallisuutta Persianlahdelle, Ruhani kommentoi.

Ruhanin on määrä matkata New Yorkiin osallistumaan YK:n vuotuiseen yleiskokoukseen.

Samassa puheenvuorossa Ruhani varoitti, että alueelle tulevat ulkomaiset joukot lisäävät turvattomuutta ja vaikeuttavat pitkittyneen kiistan ratkeamista.

– Mitä kauempana pysytte alueeltamme ja maistamme, sitä turvallisempaa täällä on.

Ruhani kommentoi vieraiden valtojen joukkoja vastauksena Yhdysvaltain perjantaiseen ilmoitukseen, että se vie Persianlahdelle lisäjoukkoja saudiarabialaiseen öljynjalostamoon runsas viikko sitten tehtyjen lennokki-iskujen vuoksi.

Iskujen tekijäksi ovat ilmoittautuneet Jemenin huthikapinalliset, mutta Yhdysvallat ja Saudi-Arabia syyttävät iskuista Irania.

Iranin ulkoministeri ja maan aseellisen vallankumouskaartin päällikkö kommentoivat Yhdysvaltojen ilmoitusta jo aiemmin tulisin sanoin. Rajalliseenkin hyökkäykseen vastataan täydellä voimalla, kaksikko uhitteli.

Huthikapinalliset väläyttävät iskujen lopettamista

Toinen merkkiIranin ja sen lähialueiden levottomuuksien lientymisestä nähtiin perjantaina.

Silloin Jemenin huthikapinalliset sanoivat, että he voisivat lopettaa Saudi-Arabiaan tekemänsä iskut, jos Saudi-Arabia samalla sitoutuisi lopettamaan iskunsa Jemeniin.

YK iloitsi huthien ilmoituksesta, mutta Saudi-Arabia suhtautuu siihen epäillen.

Saudi-Arabian johtama liittouma tukee Jemenin hallitusta, joka on sisällissodassa Iranin tukemia Jemenin huthikapinallisia vastaan. Huthit pitävät hallussaan Jemenin pääkaupunkia ja muutamia muita alueita.

Huthien ja Jemenin hallinnon välinen sota on kestänyt yli neljä vuotta, ja se on aiheuttanut maahan erittäin vakavan humanitaarisen kriisin.

Ruotsalaisomisteinen tankkeri pääsemässä vapaaksi

Sunnuntaina saatiinmyös tieto siitä, että Iran on vapauttamassa hallussaan pitämänsä tankkerialus Stena Imperon.

Ensin vapautuksesta kertoi aluksen omistavan ruotsalaisen varustamon johtaja.

– Aamulla saamamme tiedon perusteella vaikuttaa siltä, että he vapauttavat Stena Imperon muutamien tuntien sisällä, varustamoyhtiön johtaja Erik Hanell, kommentoi SVT:lle.

– Käsityksemme on, että poliittinen päätös laivan vapauttamisesta on tehty, Hanell jatkoi.

Myöhemmin sunnuntaina asiaa kommentoi Iranin alueellisen merenkulkuhallinnon edustaja.

– Englantilaistankkeri Stena Impero päästetään vapaaksi pian eli yhteensä 65 päivän kiinnioton jälkeen. Se pääsee aloittamaan matkansa kohti kansainvälisiä vesiä, merenkulkuhallinnon päällikkö Allahmorad Afifipour sanoi.

Stena Imperion miehistöä yhä Iranissa

Iraninvallankumouskaarti otti Britannian lipun alla seilaavan aluksen haltuunsa heinäkuun puolivälin jälkeen.

Vallankumouskaarti väitti aluksen rikkoneen merenkulun sääntöjä, mutta kaappausta on yleisesti pidetty vastatoimena sille, että Britannia otti haltuunsa iranilaisen aluksen Gibraltarilla kaksi viikkoa ennen Stena Imperon kaappaamista.

Britannia vapautti Gibraltarilla pitämänsä iranilaisaluksen heinäkuun puolivälissä.

Peruste aluksen kiinniotolle oli, että sen epäiltiin vievän öljyä Syyriaan, mikä on vastoin EU:n talouspakotteita.

Stena Impero -aluksen miehistöä on yhä kiinniotettuna Iranissa. Syyskuun alussa Iran vapautti seitsemän tankkerin 23 hengen miehistöstä.

Vapautettujen joukossa oli latvialainen merimies, jolle Suomen Teheranin-suurlähetystö antoi konsuliapua. Suomen lähetystö auttoi latvialaista, koska Latvialla ei ole omaa Iranin-lähetystöä.

Iranin yhä hallussaan pitämistä merimiehistä valtaosa on intialaisia.

Miten konflikti on edennyt?

Iranin tilanne alkoi kiristyä toukokuussa 2018, kun Yhdysvallat vetäytyi Iranin vuoden 2015 ydinsopimuksesta.

Sopimus esti Irania kehittämästä ydinasetta ja lievensi maan talouspakotteita. EU ja muut viisi jäljellä olevaa sopimusosapuolta yrittävät pitää sopimuksen yhä voimassa.

Keväällä 2019 Yhdysvallat alkoi viedä Persianlahdelle sotakalustoaan.

Kesäkuussa Iran kaappasi ensimmäiset öljytankkerit Persianlahdella.

Juhannuksena Yhdysvallat perui ohjusiskun Iraniin vain hetki ennen sen aloittamista. Kaksi päivää aiemmin Iran ampui alas amerikkalaisen drone-lennokin.

Heinäkuussa Iran kertoi rikkoneensa ydinsopimuksen ehtoja. USA kertoi ampuneensa alas Iranin lennokin.

Elokuussa Britannia otti haltuunsa iranilaisen tankkerin Gibraltarilla, mihin Iran vastasi kaappaamalla brittitankkerin Persianlahdella.

Viikko sitten lauantaina Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin tehtiin lennokki-isku.

Perjantaina Yhdysvallat kertoi vievänsä Persianlahdelle lisää joukkoja.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti