Uutiset

Peruspalveluministeri Krista Kiuru puolustaa lääkärikoptereiden valtionyhtiötä – "Voidaan arvioida saavutettavan säästöjä ", sanoo kirjallisessa vastauksessaan.

Ministerin vastaus perustuu lääkärihelikopteritoiminnan kannattavuutta kaksi vuotta sitten pohtineen työryhmän laskelmiin.
Finnhemsin lääkärihelikopteritoiminnan on tarkoitus muuttua ostopalvelusta omaksi lentotoiminnaksi. Kuva: Petteri Lindholm
Finnhemsin lääkärihelikopteritoiminnan on tarkoitus muuttua ostopalvelusta omaksi lentotoiminnaksi. Kuva: Petteri Lindholm

Peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mielestä lääkärihelikopteritoiminnan siirtäminen valtionyhtiön hoidettavaksi on taloudellisesti järkevä ratkaisu.

Vastatessaan kansanedustaja Pauli Kiurun (kok.) asiaa koskevaan kirjalliseen kysymykseen, ministeri lainasi vuonna 2018 lääkärihelikopteritoimintaa pohtineen työryhmän raporttia.

– Saatavilla olevien tietojen perusteella lentotoiminnan siirtämisellä yhtiön omaksi tuotannoksi voidaan arvioida saavutettavan säästöjä nykymalliin verrattuna, ministeri Kiuru totesi kirjallisessa vastauksessaan.

Osa kansanedustaja Kiurun esittämistä kysymyksistä jäi avoimeksi. Hän kysyi muun muassa, miten valtion uuden helikopterilentoyhtiön vuosikustannukset vertautuvat nykyisiin kilpailutettuihin kustannuksiin.

Ministeri viittasi kustannusten osalta työryhmän kustannuslaskelmiin, jotka ovat luettavissa ministeriön verkkosivuilla.

Selvitysmies: Lentotoiminta kannattaisi kilpailuttaa

Lääkärihelikopteritoiminnan selvitysmies Jyri Lilja oli joulukuussa 2019 tekemässään raportissa sitä mieltä, että valtionyhtiö voitaisiin perustaa, mutta lentotoiminta kannattaisi kilpailuttaa.

Lilja epäili, että kannattavuusvertailut valtionyhtiön oman toiminnan ja kilpailutetun operoinnin välillä eivät pidä paikkaansa.

Selvitysmies ei saanut kaikkia tarvittavia tietoja kannattavuusvertailuja tehneiltä konsulteilta.

Lääkärihelikopteriyhtiö Finnhems Oy on nyt valtionyhtiö, kun valtio osti sen sairaanhoitopiireiltä.

Sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelman mukaan Finnhemsin pitäisi käynnistää vuoden 2022 alkuun mennessä helikopteritoiminta omana tuotantona. Tämä tarkoittaa muutosta lääkärihelikopteripalveluja ostavasta yhtiöstä lentoyhtiöksi.

Lisäksi Finnhemsin pitäisi ostaa tai muulla tavoin hankkia 10 helikopteria, lentotoimintaan liittyvät toimiluvat, lentäjät sekä rakentaa huolto- ja ylläpito-organisaatio.

Erimielisyyttä laskelmista

Lääkärihelikopteritoiminnan siirtäminen valtionyhtiö Finnhemsille on aiheuttanut valtavaa kuohuntaa.

Iso erimielisyys on erityisesti siitä, onko muutos taloudellisesti järkevä ja mitkä ovat sen kustannukset.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoo, että toiminnan kustannukset valtiolle ovat vuodesta 2022 alkaen 36–37 miljoonaa euroa. Kahden uuden tukikohdan toimintamenot (8,8 miljoonaa euroa) nostavat kustannuksia.

Lääkärihelikopteritoiminnan selvitysmies Jyri Lilja ilmoitti joulukuussa julkaistussa raportissa, että hän ei ole vakuuttunut konsulttien taloudellisuusvertailuista.

Tiettävästi nykyiset helikopterioperaattorit ovat myös ihmetelleet konsulttien laskelmia, joissa pohjoismaisittain varsin hintakilpailukykyinen lääkärihelikopteritoiminta on saatu näyttämään valtionyhtiön toimintaa kalliimmalta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti