Uutiset

Perussuomalaiset haluaa muuttaa lakia kiihottamisesta kansanryhmää vastaan: "Hölmöäkin puhetta pitää sietää hintana sananvapaudesta"

Peräti neljä kansanedustajaa on parhaillaan esitutkinnassa kiihottamispykälän perusteella.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio (vas.) ja puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho ovat huolissaan sananvapaudesta. Kuva: Mauri Ratilainen
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio (vas.) ja puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho ovat huolissaan sananvapaudesta. Kuva: Mauri Ratilainen

Perussuomalaiset ehdottavat, että rikoslain pykälä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan otettaisiin uudelleen tarkasteluun siten, että lakia tarkennettaisiin.

Peräti neljä kansanedustajaa on parhaillaan esitutkinnassa kiihottamispykälän perusteella. He ovat Sebastian Tynkkynen (ps.), Juha Mäenpää (ps.), Päivi Räsänen (kd.) ja Hussein al-Taee (sd.).

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio piti määrää poikkeuksellisena ja epäili, että esitutkintoja tehdään heppoisin perustein. Hän korosti, että kansalaisilla pitää olla vapaus puhua, mitä mieltä he ovat poliittisista asioista ilman pelkoa syytteeseen joutumisesta.

Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan jatkossakin pitäisi olla laitonta yllyttää ihmisiä ryhtymään laittomiin toimiin jotakin kansanryhmää vastaan.

– Mutta se, että nykyinen lakipykälä kattaa myös loukkaavat ilmaisut jotakin kansanryhmää vastaan, menee yksinkertaisesti liian pitkälle. Sitä on helppo tulkita tuomioistuimissa niin, että sillä käytännössä rajoitetaan esimerkiksi tietynlaiseen maahanmuuttoon kohdistuva kritiikki.

Halla-aho sanoi, että erilaiset mielipiteet pitää altistaa keskustelulle, jossa punnitaan, kenen argumentit ovat painavimmat.

– Ihmisiä ei tarvitse suojella siltä, että he kuulevat myös vähemmän vakavasti otettavaa puhetta. Hölmöäkin puhetta täytyy yhteiskunnassa sietää, koska se on hinta, joka maksetaan sananvapaudesta.

”Lakien pitää olla selkeitä”

Halla-ahon mukaan niin sanottua vihapuhetta on äärimmäisen vaikea määritellä tyhjentävästi niin, että ihminen etukäteen tietää onko se, mitä hän aikoo sanoa, laillista.

– Jos tällaista oikeusvarmuutta ei ole, ihminen alkaa sensuroida itseään ja jättää varmuuden vuoksi sanomatta asioita.

Halla-aho kertoi, että eduskuntavaalien alla perussuomalaisia alettiin sulkea somealustoilta pois erittäin heppoisin ja kummallisten perustein.

– Taustalla on yksityisten yritysten huoli siitä, joutuvatko ne mahdollisesti vastuuseen siitä, että jos niiden alustalla on sanottu jotakin, mikä mahdollisesti tulkitaan oikeudessa lainvastaiseksi. Siksi lakien pitää olla selkeitä ja niitä pitää pystyä soveltamaan yhdenmukaisesti kaikkiin ihmisiin.

”En sanonut ilmaisuna asialliseksi”

Poliisi on aloittanut esitutkinnan kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) vieraslajeja käsitelleestä eduskuntapuheesta. Mäenpää viittasi turvapaikanhakijoihin toteamalla, että vieraslajien torjunta oli hallitusohjelmassa väärässä kohdassa.

– Minä en sanonut, että se oli ilmaisuna asiallinen. Mutta ei se minusta sellainen ollut, että siihen pitäisi oikeudellisin keinoin puuttua, Halla-aho sanoi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on parhaillaan koolla Joensuussa.

Uusimmat

Fingerpori

comic