Uutiset

Perussuomalaiset harkitsee vetävänsä pois välikysymyksen hallituksen turvapaikkapolitiikasta ajankohtaisen koronavirustilanteen takia

Välikysymyksestä käytävä keskustelu olisi normaalisti ohjelmassa keskiviikkona.
Perussuomalaisten välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on kansanedustaja Ville Tavio. Kuva: Joel Maisalmi/arkisto
Perussuomalaisten välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on kansanedustaja Ville Tavio. Kuva: Joel Maisalmi/arkisto

Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä mietitään mahdollisuutta pyhittää tämä viikko eduskunnan täysistunnoissa koronaviruksen vastaisiin toimiin. Eduskuntaryhmä on kutsuttu tiistaiaamuksi koolle päättämään, vedetäänkö perussuomalaisten välikysymys hallituksen turvapaikkapolitiikasta pois.

Välikysymyksessä ihmetellään hallituksen ristiriitaista suhtautumista siirtolaiskriisiin Kreikan ja Turkin rajalla ja arvostellaan sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) lausuntoja asiasta. Aihe oli hyvin ajankohtainen, kun välikysymys vajaat kaksi viikkoa sitten jätettiin.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio (ps.) ei ota etukäteen kantaa, pitäisikö välikysymys perua koronakriisin takia vai ei.

– On parempi, että ryhmä käy keskustelun kasvotusten, Tavio sanoo Lännen Medialle.

Välikysymyksen peruminen onnistuisi helposti, koska sen ovat allekirjoittaneet vain perussuomalaisten 39 kansanedustajaa ja nyt-liikkeen Hjallis Harkimo.

Yhtenä vaihtoehtona on myös käydä välikysymyskeskustelu tekemättä kuitenkaan keskustelussa epäluottamuslause-esitystä. Se oli tarkoitus kohdistaa sisäministeri Ohisaloon, mutta sekään ei välttämättä Tavion mukaan tunnu tässä tilanteessa kovin hyvältä.

– En oikein tiedä, mitä ryhmä päättää, Tavio sanoo.

Näin poisveto tapahtuisi

Välikysymys on mahdollista vetää pois, jos allekirjoittajista enemmistö peruuttaa allekirjoituksensa siten, että jäljelle jää alle 20 nimeä.

– Siinä tapauksessa eduskunta katsoisi välikysymyksen rauenneen, sanoo eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola.

Oppositio on yksimielisesti tukenut hallitusta valmiuslain käyttöönotossa koronavirusepidemian takia. Välikysymykseen vastaamista on jo kerran lykätty sen takia, että valmiuslain vaatimat toimet olivat kiireellisimpiä.

Eduskunnan täysistunto käsittelee tällä viikolla hallituksen koronaviruksen takia antamaa lisäbudjettiesitystä sekä vielä asetuksia valmiuslain käyttöönottamisesta ja soveltamisesta. Mahdollista on, että käsittelyyn tulee valmiuslain takia vielä lisää asetuksia.

Välikysymysäänestykset olisivat ohjelmassa torstaina.

Uusimmat

Fingerpori

comic