Uutiset

Perussuomalaiset ja kokoomus kannattavat valmiuslain käyttöönottoa – pääministeri Marin ei halua viestiä, että Suomessa olisi poikkeustila

Oppositio tivasi hallitukselta eduskunnan kyselytunnilla kovempia toimia koronaviruksen torjumiseksi.

Perussuomalainen eduskuntaryhmä vaatii valmiuslain käyttöönottoa, jotta koronaviruksen leviämisen hidastaminen onnistuu tehokkaimmalla mahdollisella tavalla. Se mahdollistaisi rajut torjuntatoimet ja kiellot suositusten sijaan.

Puheenjohtaja Petteri Orpo (kok) sanoi kyselytunnilla, että myös kokoomus on ilmoittanut tapaamisessa presidentti Sauli Niinistön kanssa olevansa valmis tukemaan valmiuslain käyttöönottoa.

– Olemme valmis tukemaan kaikkia tarpeellisia toimia, joita hallitus esittää. Onko hallituksella riittävät työvälineet, jos pandemia etenee kuten naapurimaissa, Orpo kysyi.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus on valmis toimimaan nopeasti. Siksi se käy tänä iltana eduskuntapuolueiden kanssa keskustelun valmiuslaista, jos kovempiin toimiin joudutaan.

”Ei kevein perustein”

Valmiuslaki olisi otettavissa käyttöön tarvittaessa hyvin nopeasti valtioneuvoston asetuksella, joka käsiteltäisiin pikaisesti eduskunnassa.

Tällä hetkellä Marin ei nähnyt siihen tarvetta, koska viranomaiset eivät ole sitä suositelleet.

– Siihen ei pidä lähteä kevein perustein eikä juosta lehtiotsikoiden perässä.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan on arvioitava, täyttyvätkö valmiuslain kriteerit.

– Tämä katsotaan illalla rauhassa ja mietitään yhdessä terveysviranomaisten kanssa.

”Vältettävä kiihkoilua – meillä ei ole poikkeustilaa”

Marinin mukaan Suomessa toimitaan tilanteen mukaan.

– Sillä, että Suomi laitettaisiin kiinni, ei käsitykseni mukaan estettäisi epidemiaa. Kannattaa välttää kiihkoilua ja asettumista itse terveydenhuollon asiantuntijoiksi. Luotan terveydenhuollon viranomaisiin.

– En halua, että tästä salista levitetään viestiä, jossa ihmisten pitäisi pelätä, että Suomessa olisi poikkeustila. Näin ei ole, Marin koristi.

Perussuomalaiset esittivät myös koulujen ja päiväkotien välitöntä sulkemista.

Marin sanoi, että jos terveydenhuollon viranomaiset suosittelisivat sulkemaan päiväkodit ja koulut, totta kai asiantuntijoita kuunnellaan.

Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan viranomaiset voivat jo nyt tarvittaessa päättää koulujen ja niiden osien sulkemisesta.

– Niin on toimittu, kun on ollut tartuntatapauksia. Nykyinen lainsäädäntö antaa mahdollisuuden toimia tarvittaessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic