Uutiset

Perussuomalaiset poistaisivat tuulivoiman tuotantotuen – "Tällä hetkellä ympäristöystävällisin energiantuotantomuoto on ydinvoima"

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä julkaisi perjantaina oman varjobudjettinsa hahmotelman. Tavoitteena on lisätä yrittämisen kannattavuutta muun muassa yritystukia poistamalla ja arvonlisäveron alarajaa nostamalla.
Tuulivoima saa tällä hetkellä valtiolta tuotantotukea.

Uusien työpaikkojen luominen ja yrittäjyyden kannustaminen ovat perussuomalaisten vaihtoehtoisen budjetin keskiössä.

Perussuomalaiset toteavat perjantaina julkaistussa tiedotteessaan, että arvonlisäverollisen liiketoiminnan alarajan nosto olisi tehokas keino harmaan talouden torjunnassa ja yrittäjyyteen kannustamisessa.

Ryhmä ehdottaa, että arvonlisäverollisen liiketoiminnan alarajaa nostettaisiin nykyisestä 10 000 eurosta 20 000 euroon ja samalla ALV:n niin sanottu huojennusalueen katto nostettaisiin 30 000 eurosta 40 000 euroon.

Uudistus parantaisi ryhmän mukaan erityisesti pienyritysten kannattavuutta ja mahdollisuuksia työllistää.

Tuulivoiman tuista luovuttava

Perussuomalaiset kritisoi budjettiehdotuksessaan yrityksille annettavia tukia, ja ehdottaa tuulivoiman tuotantotuesta luopumista. Tuki on tällä hetkellä 232 miljoonaa euroa. Ryhmän mukaan tuulivoimaa pitäisi pystyä tuottamaan markkinaehtoisesti.

– Tuulivoima on sellainen tuotantomuoto, joka ei työllistä ja joka kuitenkin saa tällä hetkellä valtavat tuet. Myöskään tuulivoiman aiheuttamia haitallisia terveysvaikutuksia ei ole tutkittu riittävästi, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri.

Kuluneen vuoden aikana on kuitenkin uutisoitu siitä, että jo nyt paljon sähköä kuluttavat yritykset ovat alkaneet kiinnostua nopeasti halventuneesta tuulisähköstä. Muun muassa Ylen keräämien tietojen mukaan Suomessa on toteutumassa useita tuulipuistohankkeita, jotka toteutetaan markkinaehtoisesti pitkäaikaisilla sähkön hankintasopimuksilla.

Eduskunta on myös keväällä hyväksynyt hallituksen lakiesityksen uudenlaisesta uusiutuvan sähköntuotannon tukimallista.

Uudessa tukimallissa eri tuotantomuodot kilpailutetaan jatkossa samanaikaisesti suljetussa huutokaupassa, ja tukea maksetaan ainoastaan halvimmalla uusiutuvaa sähköä tuottaville hankkeille.

Kilpailutuksiin voivat osallistua esimerkiksi tuulivoima, biokaasuhankkeet, aurinkovoimalat sekä metsäteollisuuden tähteitä hyödyntävät pienet biovoimalat.

Valtiovalta on sitoutunut maksamaan vanhaan syöttötariffiin mukaan päässeille tuulivoimayhtiölle tuotantotukea.

– Mielestäni yritystukien lähtökohta on se, että ne auttavat uusia yrityksiä innovoimaan ja pääsemään alkuun. Yrityksiä ei siis pitäisi jatkuvasti ylläpitää, kuten tuulivoimalle on tapahtunut.

Mikäli tuulivoiman tuista luovuttaisiin kokonaan, mitä se tarkoittaisi ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun kannalta?

– Tällä hetkellä ympäristöystävällisin energiantuotantomuoto on ydinvoima, Meri toteaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti