Uutiset

Perussuomalaiset valmis jättämään epäluottamuslauseen ministeri Haavistosta – "Haaviston on syytä erota, mikäli hallitus tahtoo toimia uskottavasti"

Perussuomalaiset ei hyväksy Pekka Haaviston jatkamista ministerinä. Haavisto itse jätti jatkonsa oman puolueensa ja eduskunnan käsiin. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kertoo, että puolue on valmis äänestyttämään Haaviston luottamuksesta.
Pekka Haavisto aikoo jatkaa ulkoministerinä perustuslakivaliokunnan moitteista huolimatta. Kuva: Eriika Ahopelto/Aamulehti
Pekka Haavisto aikoo jatkaa ulkoministerinä perustuslakivaliokunnan moitteista huolimatta. Kuva: Eriika Ahopelto/Aamulehti

Perussuomalaiset aikoo jättää epäluottamuslauseen ulkoministeri Pekka Haavistosta (vihr.), jos pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus tukee Haavistoa vielä perjantaisen eduskuntakäsittelyn jälkeen. Asiasta kertoo perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio.

– Eduskuntaryhmämme kunnioittaa perustuslakivaliokunnan kantaa. Ministerin tulee mielestämme kantaa poliittinen vastuu lain rikkomisesta. Jos Marinin hallitus yhä huomenna tukee Haaviston jatkoa ministerinä, niin perussuomalaiset tekevät epäluottamuslauseen ja äänestyttävät ministerin luottamuksen, Tavio toteaa.

Haavisto kertoi keskiviikkona jatkavansa ulkoministerinä perustuslakivaliokunnalta saamistaan moitteista huolimatta.

Valiokunta tiedotti keskiviikkona, että se ei esitä syytteen nostamista Haavistoa vastaan tämän menettelystä al-Holin leirin suomalaisten kotiuttamispyrkimyksissä. Valiokunta kuitenkin piti Haaviston toimintaa hallintolain ja ulkoasianhallintolain vastaisena ja siten moitittavana.

Valiokunnan vihreä jäsen Bella Forsgrén ja varajäsen Mari Holopainen jättivät mietinnöstä eriävän mielipiteen moitteiden osalta. Forsgrénin mukaan kuultujen asiantuntijoiden enemmistö oli sitä mieltä, ettei Haavisto menetellyt ratkaisutoiminnassa lainvastaisesti. Vastalauseen jättäminen on harvinaista, sillä yleensä valiokunta pyrkii yksimielisyyteen.

Jupakassa oli kyse siitä, toimiko Haavisto lainvastaisesti siirtäessään konsulipäällikkö Pasi Tuomisen toisiin tehtäviin sen jälkeen, kun tältä oli jo otettu al-Holiin liittyvät vastuut pois. Haavisto ja Tuominen olivat olleet eri mieltä siitä, voidaanko suomalaiset lapset kotiuttaa leiriltä ilman valtioneuvoston poliittista päätöstä konsulipalvelulain perusteella.

Marin tviittasi tukensa Haavistolle

Perussuomalaisten mielestä Haaviston jatkamiselle ministerinä ei ole edellytyksiä.

– Ihmettelemme tässä sitä, että hallituspuolueet sallivat Haaviston jatkaa, vaikka lain rikkominen on nyt todettu perustuslakivaliokunnassa. Perussuomalaiset katsoo, että Haaviston on syytä erota, mikäli hallitus tahtoo toimia uskottavasti, Tavio sanoo.

Haavisto totesi keskiviikkona jättävänsä luottamuksen arvioinnin eduskunnan ja oman ryhmänsä käsiin.

– Ministerin luottamus perustuu kahteen asiaan: oman ryhmän tukeen ja eduskunnan luottamukseen. En voi vaikuttaa niihin, hän totesi.

Pääministeri Marin tviittasi keskiviikkona illalla, että Haavistolla on hallituspuolueiden puheenjohtajien tuki jatkaa ulkoministerinä. Tukeaan on vakuuttanut myös vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo.

Juttua on täydennetty klo 16.20. tiedoilla mahdollisesta epäluottamuslauseesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic