Uutiset

Perussuomalaisten kentällä on halua näpäyttää johtoaan — Halla-aholle kannatusta kyselyssä

Eurooppa, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (ps) näyttää kärsivän siitä, että osa hänen oman puolueensa väestä kokee hänet puolue-eliitin ehdokkaaksi tulevassa puoluejohtajan vaalissa.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen kertoo Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla, että meppi Jussi Halla-aho sai Taloustutkimuksen vielä julkaisemattomassa kyselyssä 40 prosentin kannatuksen Perussuomalaisten kannattajilta. Ministeri Terho jäi 26 prosenttiin ja kansanedustajat Leena Meri ja Veera Ruoho jäivät yhteensä 9 prosenttiin.

Näiden ennakkotietojen perusteella vaikuttaa siltä, että osa Perussuomalaisten kentästä haluaa näpäyttää puolueensa johtokaartia, josta osa liputtaa Terhon puolesta. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tiedossa kyselyn yksityiskohtia, joten kannatusprosentit ovat tässä vaiheessa suuntaa antavia signaaleja.

-Perussuomalaisten kentällä voidaan nyt miettiä, että heitä yritetään ohjailla ja puolue-eliitti yrittää tunkea heidän kurkuistaan alas oman ehdokkaansa. Tyytymättömyys hallituksen politiikkaan voi Perussuomalaisissa henkilöityä juuri Terhoon, josta on juuri tehty ministeri, pohtii Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Mari K. Niemi Lännen Medialle.

Eliitin vastustaminen on yksi populismin piirteistä ja Perussuomalaiset on tehnyt pitkään politiikkaa eliitin vastustamisella. Niemi ihmettelee, eikö Perussuomalaisten johdossa nähty ilmiön tapahtuvan myös oman puolueen sisällä.

-Timo Soini on yksi terävänäköisimpiä poliitikkoja. Eikö hän nyt osaa lukea omaa puoluettaan vai onko hänellä esimerkiksi sellaista puolueen sisäistä, nimenomaan vaalissa äänioikeutettuja koskevaa tietoa, joka kertoo Terhon silti olevan vahvoilla? Soini toivoo kyllä Terhoa puheenjohtajaksi, vaikka ei sitä julkisesti sano, Niemi toteaa.

Perussuomalaisten jäsenistö saattaa miettiä myös kuntavaalien vaalituloksessa nähtyä kannatuksen laskua puheenjohtajavalintaa tehdessään.

-Jos nykymenolla ei tule kannatusta, pitääkö jotakin muuttaa. Tätä voivat miettiä myös Perussuomalaisten useat kansanedustajat, Niemi sanoo.

 

Perussuomalaisten seuraava puheenjohtaja valitaan puoluekokouksessa Jyväskylässä kesäkuun 10.–11. päivä. Jos Halla-aho valitaan, nykyisen hallituksen jatko on vaakalaudalla.

Kokoomus ja keskusta joutuisivat harkitsemaan, voivatko ne tehdä yhteistyötä Halla-ahon Perussuomalaisten kanssa. Halla-ahollakaan ei välttämättä ole suuria haluja hallitusyhteistyöhön, ellei hän saa läpi tavoitteitaan esimerkiksi itselleen tärkeään maahanmuuttopolitiikkaan.

-Hallituksen politiikkaan katkeroituneilla Perussuomalaisilla on nyt mahdollisuus näpäyttää sekä omaa johtoaan ja hallitusta antamalla protestiääniä Halla-aholle, Niemi toteaa.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic