Uutiset

Perussuomalaisten presidenttikysymyksen käsittelystä farssi - Mitä sanovat puolueen säännöt?

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ehdotti, että päätös presidentinvaaleihin osallistumisesta ja mahdollisesta ehdokkaasta lykätään puoluevaltuustolle. Asiasta äänestetään parhaillaan monien sekoilujen jälkeen.

Perussuomalaisten puoluekokous hylkäsi sunnuntaina sääntömuutoksen, joka olisi antanut puoluevaltuustolle mahdollisuuden nimetä presidenttiehdokas.

Voimaan jääneiden sääntöjen mukaan puolueen oman presidenttiehdokkaan asettamisesta tai jonkun toisen asetetun ehdokkaan tukemisesta päättää puoluekokous tai puolueneuvosto puoluehallituksen esityksestä.

Tästä kävi puhujapöntössä muistuttamassa puolueen entinen puheenjohtaja Raimo Vistbacka.

Puoluevirkailija Matti Putkosen mukaan puoluekokous voi kuitenkin delegoida presidentinvaaleista päättämisen puoluevaltuustolle.

Sääntömuutos nurin

Perussuomalaisten sääntömuutosesitys sai kokouksessa osakseen ankaraa kritiikkiä, ja se hylättiin selvin numeroin.

Osa katsoi esityksen halventavan jäsendemokratiaa, koska puoluekokous valitsisi puoluehalitukseen viisi jäsentä ja piirieliitti 15.

Uusien sääntöjen epäiltiin myös olleen valmisteltu rajoittamaan uuden puheenjohtajan valtaa.

Ministerivalinnoista olisi nimittäin jatkossa päättänyt puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiskokous puheenjohtaja esityksestä. Tähän saakka ministerivalinnat ovat käytännössä olleet puheenjohtajan hyppysissä.

Sääntötoimikunnan puheenjohtaja Lasse Lehtinen kiisti, että sääntömuutos mitenkään liittyisi puheenjohtajan vaihdokseen.’

Myös se, ettei puolueen nuoriso- ja naisjärjestöllä olisi enää aloiteoikeutta puoluehallituksessa, sai vastustusta. Sääntötoimikunnan puheenjohtajan Lasse Lehtisen mukaan siitä ei tarvita mainintaa puolueen säännöissä, vaan puoluehallitus voi päättää asiasta normaalisti.

Arvostelijoiden mukaan muutoksia ei ollut myöskään kierrätetty kentällä, ja kenttäväki sai esityksen tiedoksi puoluelehden sivuilta vasta viikko sitten.

Sebastian Tynkkysen mukaan uusi sääntömuutosprosessi olisi aloitettava suuremmalla porukalla välittömästi. (Lännen Media)

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic