Uutiset

Perussuomalaisten puoluevaltuuston valintatavasta närää: "Ehdokkaita suhmuroidaan demokratiaa halventaen"

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho lupasi sääntöuudistuksen seuraavaan puoluekokoukseen.
Perussuomalaisten puoluekokouksen puheenjohtajistossa neuvoteltiin sunnuntaina nuoteista kokouksen läpiviemiseksi. Kuva: Enna Rautiainen
Perussuomalaisten puoluekokouksen puheenjohtajistossa neuvoteltiin sunnuntaina nuoteista kokouksen läpiviemiseksi. Kuva: Enna Rautiainen

Perussuomalaisten puoluekokouksessa Tampereella syntyi jälleen närää puoluevaltuuston valinnasta, joka on perinteisesti käyty listavaalina. Kritiikissä sitä arvosteltiin puolueen sääntöjen vastaiseksi.

– Suurimmassa osassa piirejä ehdokkaat suhmuroidaan jäsendemokratiaa halveksuen, ja puoluekokoukseen tulijalla ei ole tietoa, ketä tehtäviin ollaan valitsemassa. Vaadin, että puolue alkaa noudattaa omia sääntöjään tai aloittaa säännönmuutosprosessin, joka laaditaan avoimesti ja kansanvaltaisesti, jyrähti Toni Saarinen.

Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan kritiikki oli itsessään perusteltua, sillä puoluevaltuuston valinta tuntuu aiheuttavan joka puoluekokouksessa joko murahduksen tai oikeusjutun.

– Tämä on esimerkki siitä, että meidän säännöt eivät ole ihan ajan tasalla. Meillä on aikomuksena käynnistää uudelleen sääntömuutosuudistus, joka olisi toivon mukaan valmis esiteltäväksi jäsenille seuraavassa puoluekokouksessa. Näin saataisiin selkeät ja toimivat prosessit siihen, miten puoluevaltuuston jäsenet valitaan.

Tapana on ollut, että piirit sopivat nimilistasta ja valitsevat ehdokkaat, jotta muun muassa alueellinen ja ammatillinen edustus toteutuu tasapuolisesti.

– Se, miten piirit valitsevat ehdokkaansa, vaihtelee, koska säännöt eivät sano siitä mitään, Halla-aho sanoi.

Hän ehdotti noudatettavaksi tälläkin kertaa vanhaa listavaalitapaa, mihin päädyttiinkin.

Piirien yhteistyössä valmistelema yhteislista sai kokouksessa vastaehdotuksen, jossa Mikkelin piirin osalta esitettiin muutoksia. Se kuitenkin hävisi kahden listan välisessä äänestyksessä.

Uusimmat

Fingerpori

comic