Uutiset

"Perustuslakivaliokunnan jäseniä ei saa painostaa poliittisesti, kun he tekevät juridista arviotaan"

Eduskunnan työjärjestykseen ei ole tarvetta tehdä tässä vaiheessa muutoksia, jotka säätäisivät valiokuntien asiakirjat pääsääntöisesti salaisiksi. Nyt ne ovat yleensä ei-julkisia siihen saakka, kunnes valiokunta on päättänyt asian käsittelyn.

Perustuslakivaliokunta voi kuitenkin vielä puuttua omien asiakirjojensa salaamiseen, kun se ottaa kantaa tiedustelulakien takia työjärjestykseen tehtäviin muutoksiin.

Näin linjattiin tiistai-iltana puhemies Paula Risikon (kok.) koolle kutsumassa tapaamisessa, johon oli kutsuttu puolueiden ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat.

Syynä oli se, että perustuslakivaliokunnan ei-julkinen lausuntoluonnos sote-uudistuksesta vuoti viime viikolla julkisuuteen.

”Vuoto luo uhkan painostuksesta”

Tapaamisessa käsiteltiin myös perustuslakivaliokunnan erityistä roolia. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) korosti, ettei ole asianmukaista painostaa perustuslakivaliokunnan jäseniä poliittisesti silloin, kun he tekevät juridista arviota lakiesitysten perustuslain mukaisuudesta.

Tietovuoto uhkaa hänen mukaan vakavasti perustuslakivaliokunnan integriteettiä, että arvioita voidaan tehdä riippumattomasti.

Lapintiellä ei ole kuitenkaan tietoa siitä, että yksittäisiä perustuslakivaliokunnan jäseniä olisi painostettu.

-Mutta se, että asiakirjat ovat laajasti julkisuudessa riepoteltavina tietenkin aiheuttaa kysymysmerkin ja uhkan, että perustuslakivaliokunnan jäseniin kohdistuisi poliittista ohjausta.

-Tämän päivän kokous alleviivasi sitä, että näin ei kuulu käyttäytyä. Se ei ole perustuslakivaliokunnan roolin mukaista.

Lapintie odottaa, että puolueiden ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat ottavat tämän vakavasti esille omissa ryhmissään.

Perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoluonnos on tiettävästi ollut paitsi joidenkin tiedotusvälineiden myös poliittisten tahojen ja ministeriöiden hallussa.

Lapintien mukaan ei voi olla niin, että lausuntoluonnos olisi esimerkiksi valtioneuvoston jäsenillä ja valiokunnan jäsenet saisivat poliittista ohjausta siitä, kuinka perustuslakia tulkitaan.

-On äärimmäisen vakavaa, että lausuntoluonnos on ollut sellaisissa käsissä, joihin se ei kuulu.

-Perustuslakivaliokunnan jäsenet jatkavat asian käsittelyä eivätkä anna näiden painostusten vaikuttaa, hän vastasi kysymykseen, millaisen kolhun valiokunta tapauksen johdosta sai.

Heinäkuun alkuviikko voi riittää

Risikon mukaan tapaamisessa käytiin läpi myös eduskunnan aikatauluja sote- ja maakuntauudistuksesta.

-Odottelemme kaikessa rauhassa perustuslakivaliokunnan lausuntoa, ja sen jälkeen tapahtuu aikataulujen tarkennus.

Risikon mielestä on jo selvää, että maakuntavaaleja ei pystytä järjestämään lokakuussa. Hän sanoikin, että valiokuntien työtä helpottaa, kun maakuntavaalien aikataulu ei ole siinä takana.

Eduskunta on varautunut jatkamaan kevätistuntokautta niin, että istuntoja on vielä 6. heinäkuuta saakka.

-Tällä hetkellä näyttäisi, että se riittää, mutta se tarkentuu, kun perustuslakivaliokunnan lausunnosta on tehty johtopäätökset ajan tarpeesta, Risikko sanoi.

Lapintie ei veikkaa mitään

Lapintie ei uskaltanut esittää mitään arvioita siitä, milloin perustuslakivaliokunnan lausunto valmistuu.

-Veikkaukset menivät viime viikolla niin pieleen, kun luulin että se olisi jo viime viikolla valmis, että nyt en lähde veikkaamaan.

Perustuslakivaliokunta jatkaa sote- ja maakuntauudistuksen käsittelyä keskiviikkona.

Tietovuoto
Ilta-Sanomat kertoi viime torstaina, että perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksen mukaan soten valinnanvapautta ei voi toteuttaa hallituksen aikataulussa.Ensin pitäisi lausuntoluonnoksen mukaan uudistaa hallinnon rakenteet. Siinä vaiheessa sosiaali- ja terveydenhuolto olisi perusteltua pitää pääosin maakuntien palvelutuotannon varassa.Kokoomukselle tärkeä palvelujen valinnanvapaus lykkääntyisi tässä tapauksessa toteutettavaksi ilmeisesti vasta maakuntauudistuksen jälkeen.Myös sote-kulujen nousun rajoittamista esitetyllä tavalla pidettiin luonnoksessa perustuslain vastaisena.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic