Uutiset

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja: Valinnanvapausesityksessä yhä vakavia perustuslaillisia ongelmia

Sote-uudistukseen liittyvässä valinnanvapausmallissa on ”yhä vakavia perustuslaillisia ongelmia”, totesi perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Annika Lapintie (vas.) perjantaina tiedotustilaisuudessa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta sai perjantaina sote-uudistuksen valinnanvapautta koskevan lausuntonsa valmiiksi pitkän väännön päätteeksi. Valiokunnan lausunto on yksimielinen.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) kertoo, että perustuslakivaliokunta on päässyt tekemään työtä rauhassa ”kokoushuoneen ulkopuolella raivonneesta myrskystä” huolimatta.

Vaikka perustuslakivaliokunta piti hallituksen keväällä antamaa uutta sote-lausuntoesitystä aiempaa parempana, on siinä valiokunnan mielestä paljon korjattavaa. Valiokunta jätti lukuisia muutosponsia.

Valiokunnan mielestä muutokset on kuitenkin toteutettavissa eduskunnassa.

-Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on tehtävä muutokset, totesi Lapintie.

Perustuslakivaliokunta kuitenkin vaatii, että se antaa arvionsa sote-valiokunnan myöhemmin valmistuvasta lausunnosta.

Raha ja aika ongelmina

Valiokunta näkee paljon korjattavaa varsinkin valinnanvapausjärjestelmän voimaantulon aikataulussa ja sen rahoituksessa.

-Aikataulu on edelleen liian tiukka, ja se voi johtaa hallitsemattomiin riskeihin potilaan turvallisuuden kannalta, Lapintie jatkoi.

Valiokunnan mielestä uudistusta on vaiheistettava ja siirtymäaikaa pidennettävä. Lisäksi maakuntien rahoituksessa on ongelmia varsinkin poikkeustilanteissa, joten myös rahoituslakia on valiokunnan mielestä muutettava.

-Perustuslakivaliokunta on tehnyt sitä työtä, mikä valiokunnalle kuuluu, totesi valiokunnan varapuheenjohtaja Tapani Tölli (kesk.)

Moni kansanedustaja myös painotti, että muutokset on mahdollista tehdä eduskuntakäsittelyssä eikä uutta hallituksen esitystä tarvita, kuten viime kesänä kävi

-Perustuslakivaliokunta ei kaada uudistusta, totesi kokoomuksen Wille Rydman (kok.).

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic