Uutiset

Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto ei valmistu vielä ensi viikolla: "Nostamme esiin ongelmat ja ratkaisukeinoja"

Puheenjohtaja Annika Lapintien mukaan valiokunnasta ei tule estettä saada sote- ja maakuntauudistus käsiteltyä ennen eduskuntavaaleja.
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie pitää mahdollisena, että sen lausunto sote- ja maakuntauudistuksen mietintöluonnoksista voi mennä helmikuun puolelle. Kuva: Mauri Ratilainen/arkisto

Eduskunnan perustuslakivaliokunta saa sote- ja maakuntauudistuksen asiantuntijoiden kuulemiset pääosin valmiiksi huomenna torstaina. Sen lisäksi valiokunta järjestää vielä ilmeisesti ensi viikolla kuulemisen siitä, mitä hallinnon uudistus vaikuttaa Ahvenanmaalla.

– Huomenna pohdimme, onko myös jokin toinen aihe, josta pitää vielä järjestää kuuleminen. Sitä en vielä uskalla ennustaa, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) sanoi Lännen Medialle.

Lapintien mukaan tarkoitus on edelleen, että perustuslakivaliokunta saa lausunnon valmiiksi vielä tammikuun aikana.

– Se on tavoite, mutta en uskalla ihan varmaksi sanoa, että se onnistuu. Voi olla, että menee kuun vaihteen yli.

Tarkoituksena on, että perustuslakivaliokunta tekee ensi viikolla lausuntolinjaukset. Sen jälkeen valiokuntaneuvokset alkavat kirjoittaa lausuntoluonnoksia.

Siten ei ole mahdollista, että lausunto valmistuisi jo ensi viikolla.

Tiistaina eduskuntaryhmät päättivät kiirehtiä lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ehkäiseviä lakiesityksiä. Lapintien mukaan se ei vaikuta sote- ja maakuntauudistuksen käsittelyyn perustuslakivaliokunnassa.

– Perustuslakivaliokunta on jo antanut lausuntonsa tietojen käsittelystä poliisitoimessa. Kansalaisuuslakiesityksen muutoksesta eduskuntaryhmät päättivät pyytää hallitukselta ensin selvityksen, joten sekään ei viivytä sote- ja maakuntauudistuksen käsittelyä perustuslakivaliokunnassa.

Näin valiokuntarumba etenee

Hallituksen tavoitteena on saada laajat sote- ja maakuntauudistuslakipaketit hyväksyttyä ennen, kuin eduskunta jää vaalilomalle maaliskuun puolivälissä.

Kun perustuslakivaliokunta saa lausuntonsa valmiiksi, sosiaali- ja terveysvaliokunnan pitää vielä laatia lopulliset mietinnöt, ennen kuin lakiesitykset muutosehdotuksineen menevät suuren salin käsittelyyn ja ratkaiseviin äänestyksiin.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunnan työskentelyä en voi lähteä ennustamaan. Mutta perustuslakivaliokunnasta ei tule mitään esteitä sille, etteikö uudistus voida käsitellä tämän vaalikauden aikana, Lapintie sanoo.

Hän ei voi ennakoida valiokuntansa lausunnon sisältöä.

– Tavoitteena on tehdä sellainen lausunto, jossa nostetaan esille ongelmat ja, jos suinkin mahdollista, myös perustuslakivaliokunnan näkemyksiä siitä, millä tavalla ongelmat voitaisiin ratkaista. Se työ jää sitten sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

Jännitettävää riittää

Etukäteen jännitetään etenkin muutamia asioita. Mitä perustuslakivaliokunta sanoo siitä, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunta halunnut hankkia sote- ja maakuntauudistukselle ennakkohyväksyntää EU-komissiolta? Kysymys on siitä, sisältyykö malliin EU:n kilpailulakien vastaista valtion tukea.

Kelpaako perustuslakivaliokunnalle se, ettei palvelujen integroimiseksi alun perin välttämättömänä pidetty asiakassuunnitelma ole oikeudellisesti sitova?

Onko maakuntien rahoitus turvattu niin, että perustuslain mukaiset palvelut taataan kaikissa oloissa?

Onko tietosuoja EU:n tietosuoja-asetuksen mukainen?

Maakuntien tehtävälaki seuraavana

Lakipakettia niin sanotusta ”maku kakkosesta”, jossa käsitellään muun muassa maakuntien tehtäviä ja Valtion lupa-, ohjaus- ja valvontaviraston perustamista, ei ole käsitelty samassa yhteydessä sote- ja maakuntauudistuksen päälakikokonaisuuden kanssa.

Lapintien mukaan ”maku kakkosta” on tarkoitus alkaa käsitellä heti, kun nyt käsittelyssä olevista mietintöluonnoksista saadaan lausunto aikaiseksi. Maakuntien vastuulle on tarkoitus tulla yli 30 tehtävää, siis paljon muutakin kuin sosiaali- ja terveyspalvelut.

– Niistä olen sanonut, etten uskalla täysin varmasti sanoa, että ne kaikki (tehtävät) uskalletaan käsitellä. Meillä on myös asiakasmaksulaki ja muita lakeja, jotka liittyvät sote- ja maakuntauudistukseen.

– Töitä riittää, mutta tavoitteena on käsitellä kaikki valiokunnan pöydällä olevat asiat, Lapintie sanoi.

Uusimmat

Fingerpori

comic