Uutiset

Perustuslakivaliokunnan sote-loppusuora alkoi – Puheenjohtaja Lapintie: "Odotettavissa pitkä kokous"

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) arvioi, että valiokunta saa sote-uudistuslakipakettia koskevan lausuntonsa valmiiksi "ehkä" alkuillasta.
Valtavat paperipinot peittivät perustuslakivaliokunnan kokouspöytää maanantaina, kun valiokunta alkoi käsitellä sote-uudistusta koskevaa lausuntoaan. Kuva: Joel Maisalmi

Perustuslakivaliokunta voi saada sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta koskevan lausuntonsa valmiiksi aikaisintaan ”alkuillasta”, arvioi valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) maanantaina kokouksen aluksi.

Tosin alkuilta-arvion perään Lapintie lisäsi sanan ”ehkä”.

– On odotettavissa pitkä kokous, Lapintie sanoi saapuessaan perustuslakivaliokunnan kokoukseen maanantaina puoliltapäivin.

Kokoussalin ulkopuolelle oli kokoontunut runsas joukko lehdistöä seuraamaan kokouksen kulkua. Perustuslakivaliokunnassa käytävä keskustelu ei ole sisällöltään julkista.

Maanantaina Lapintie antoi lyhyen kommentin, joka oli pikemminkin työohje salin ulkopuolelle päivystävälle lehdistölle.

– Täällä ei varmasti tule mitään ratkaisuja pitkään, pitkään aikaan, totesi Lapintie.

Pitkään kokoukseen viittasi se, että valiokunnan on määrä pitää muutamia taukoja. Valiokunta on varautunut istumaan kokouksessa useita tunteja maanantaina.

Sen parempaa aikataulu-arviota ei tullut keneltä muultakaan perustuslakivaliokunnan jäseneltä, joka valui puolen päivän alla kokoushuoneeseen. Kommentit olivat kansanedustajilta tiukassa.

– Ainahan sitä jotain tulee, ei ole kuin viisaita päitä täällä, huikkasi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri saapuessaan saliin.

Voi vaikuttaa soten aikatauluun

Perustuslakivaliokunta työstää maanantaisessa ylimääräisessä kokouksessaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta eli sote-uudistusta sekä maakuntauudistusta käsittelevistä laeista annettavaa lausuntoaan.

Perustuslakivaliokunta on aiemmin tehnyt kriittisiä huomioita hallituksen valtavasta uudistuksesta.

Vuoden 2018 kesäkuussa perustuslakivaliokunta otti kriittisen kannan esimerkiksi sote-uudistuksen yhteydessä kaavailtavaan valinnanvapauslakiin. Kriittinen lausunto johti siihen, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus päätti lykätä uudistuksen voimaanastumista.

Jos perustuslakivaliokunta ottaa alkuviikon aikana työstämässään lausunnossa hyvin tiukan linjan uudistukseen, voi tarvittavien korjausten teko vastaavasti eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa viivästyä.

Tämä voi taas viivyttää sitä, ehtiikö eduskunta käsitellä lakia täysistunnossa ennen vaalilomaa.

Etukäteisarvioissa pulmakohdiksi on kirjattu muun muassa se, miten tietosuoja toteutuu sote-uudistuksessa ja onko palvelujen rahoitus riittävän hyvin turvattu.

Eduskuntakautta on jäljellä enää muutama viikko ennen kuin eduskunta jää vaalilomalle.

Uusimmat

Fingerpori

comic