Uutiset

Perustuslakivaliokunta ei saanut vielä lausuntoa ulos – työilmapiirin sanotaan olevan "asiallinen ja keskusteleva"

Perustuslakivaliokunta kokoontui jälleen tiistaina käsittelemään hallituksen esitystä valinnanvapauslaiksi, joka on sote-uudistuksen kiistellyin lakiesitys. Valiokunnan lausunnosta riippuu paljon se, onko hallituksen sote-uudistuksella tulevaisuutta.

Tiukassa tarkastelussa ovat todennäköisesti ainakin maakuntien budjetointi ja kansalaisten yhdenvertainen palveluiden saanti.

Jos korjattavaa ilmenee paljon, uudistus voi kaatua.

Valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) oli niukkasananainen kokouksen jälkeen.

-Valitettavasti tiedotettavaa ei ole. Tai en tiedä, onko se niin valitettavaa. Kovasti tänään töitä tehtiin ja huomenna aamulla jatketaan. Aikatauluarviota ei ole, Lapintie kommentoi medialle kokouksen jälkeen.

Valiokunnan lausuntoluonnoksesta tehty vuoto medialle ei ilmeisesti ole kiristänyt valiokunnan työilmapiiriä.

-Työilmapiiri on asiallinen ja keskusteleva, Lapintie totesi.

Valiokunnan jäsen Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi kokouksen jälkeen valiokunnan ottavan sen ajan, minkä työ vie.

-Lähdetään siitä, että saadaan valmista, Henriksson sanoi.

Perustuslakivaliokunnan viikkoaikataulun mukaan sille on aikataulutettu valinnavapauslain esityksen käsittelyä myös torstaiksi ja perjantaiksi.

Urakka on suuri

Perustuslakivaliokunnassa oli tänään myös asiantuntijakuulemisia kasvupalvelulaista, joka kuuluu yhtenä osana sote-lakipakettiin. Kaikki sote- ja maakuntauudistukseen liittyvät lait käsitellään samalla kertaa eduskunnassa, mikä aiheuttaa suuren työurakan kesäksi.

Sote-aikataulu riippuu paljon siitä, milloin perustuslaki- sekä sosiaali- ja terveysvaliokunta saavat työnsä tehtyä. Sosiaali- ja terveysvaliokuntakin on kuullut useita asiantuntijoita ja saa perustuslakivaliokunnan lisäksi monilta muiltakin valiokunnilta lausunnon.

Poliittista ilmapiiriä on kiristänyt se, että hallituspuolueet ovat moittineet oppositio uudistuksen käsittelyn hidastamisesta ja oppositio on kritisoinut hallituspuolueita sote-käsittelyn kiirehtimisestä.

Eduskunnan suuressa salissa käydään ratkaisevat käsittelyt näillä näkymin juhannuksen jälkeen ja heinäkuun alussa, ellei uudistus kaadu sitä ennen perustuslaillisiin ongelmiin.

Asiasanat

Fingerpori

comic