Uutiset Helsinki

Perustuslakivaliokunta ei vielä tänään päätä, teetetäänkö ulkoministeri Haaviston ministerivastuuasiassa esitutkinta

Perustuslakivaliokunta kuuli Pekka Haavistoa aamupäivällä yli kaksi tuntia. Konsulipäällikkö Pasi Tuomisen kuuleminen jatkuu iltapäivällä. Sen jälkeen kuullaan vielä valtakunnansyyttäjänviraston edustajia.
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän mukaan ministerivastuuasian vakavuus näkyy valiokunnan kuulemisissa. Kuva: Joel Maisalmi
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän mukaan ministerivastuuasian vakavuus näkyy valiokunnan kuulemisissa. Kuva: Joel Maisalmi

Eduskunnan perustuslakivaliokunta käsitteli koko aamupäivän ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) virkatoimien laillisuuden tutkintaa al Hol -jupakassa.

Haaviston kuuleminen perustuslakivaliokunnassa venyi ennakoitua pidemmäksi, yli kahden tunnin mittaiseksi. Haavisto itse oli vaitonainen sekä kuulemiseen saapuessaan että sieltä poistuessaan.

Toisena kuultava perustuslakivaliokunnassa oli ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen. Hänen kuulemisensa piti alkaa kello kymmenen, mutta Tuominen saapui paikalle vasta kello 11, kun Haaviston kuuleminen valiokunnassa venyi.

– En kommentoi mitenkään, Tuominen totesi odottaessaan valiokunnan huoneeseen pääsyä.

Tuomisen kuuleminen jatkuu ruokailutauon jälkeen kello 13. Sen jälkeen perustuslakivaliokunta kuulee vielä valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaista ja apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappea.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) sanoi ruokailutauolle poistuessaan, että tänään ei ole vielä odotettavissa ratkaisua esitutkinnan suorittamisesta. Ratkaisu tehdään vasta myöhemmin tapahtuvien asiantuntijakuulemisten jälkeen.

Ojala-Niemelän mukaan valtakunnansyyttäjänviraston edustajien näkemys on ratkaisevassa asemassa, kun valiokunta päättää, pyytääkö se esitutkinnan järjestämistä vai ei.

Tänään saatavat lausunnot menevät yhdeksän valitun asiantuntijan käsittelyyn. He ovat kolme rikosoikeuden, kolme prosessioikeuden ja kolme valtiosääntöoikeuden asiantuntijaa.

Perustuslakivaliokunnan odotetaan päättävän vielä tänään, julkistetaanko sille tähän mennessä toimitetut aineistot. Sekä Haavisto että Tuominen ovat toimittaneet valiokunnalle kirjallista aineistoa.

Normaalisti aineistot tulevat julkisiksi vasta, kun valiokunta on päättänyt asian käsittelyn.

Epäily painostamisesta

Haaviston toimia perustuslakivaliokunnassa tutkitaan opposition kymmenen kansanedustajan tekemän muistutuksen perusteella. Sen on allekirjoittanut viisi perussuomalaisten, neljä kokoomuksen ja yksi kristillisdemokraattien kansanedustaja.

He pyysivät tutkimaan, onko Haavisto painostanut viranhaltijoita tekemään lainvastaisia päätöksiä.

Lisäksi he haluavat selvitettävän, onko Haavisto menetellyt lainmukaisesti al-Holin erityisedustajan nimittämisessä ja konsulipäällikön tehtävien muuttamisessa sekä jättäessään asian tuomatta valtioneuvoston yleisistuntoon. Valtioneuvosto päätti lasten kotiuttamisesta vasta joulukuussa, minkä jälkeen kaksi orpolasta tuotiin leiriltä Suomeen.

Haavisto sai toiminnastaan eduskunnan luottamuslauseen välikysymysäänestyksessä joulun alla. Se koskee poliittista luottamusta.

Muistutus koskee Haaviston toiminnan juridista selvittämistä. Hän on itse aiemmin todennut ulkoministeriön virkamiesjohdon sanoneen, että kaikki on tapahtunut lain ja pykälien mukaan.

Kaksi aiempaa tapausta kohdistui pääministeriin

Aiemmin 2000-luvulla perustuslakivaliokunta on käsitellyt ministerivastuuasiana kahden entisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk.) ja Jyrki Kataisen (kok.) virkatoimien laillisuutta.

Vanhasen tapauksessa suoritettiin esitutkinta. Perustuslakivaliokunta totesi hänen rikkoneen tuottamuksellisesti virkavelvollisuuttaan, kun hän pääministerinä oli osallistunut raha-avustusten jakamiseen Nuorisosäätiölle, jolta oli saanut vaalitukea. Kyse ei kuitenkaan ollut törkeästä huolimattomuudesta, minkä takia syytettä valtakunnanoikeudessa ei nostettu.

Kataisen tapauksessa perustuslakivaliokunta päätti ilman esitutkintaa, ettei ollut syytä epäillä hänen menetelleen lainvastaisesti, kun Pekka Himasen yhtiöltä hankittiin kilpailuttamatta 700 000 euron hintainen tulevaisuusselvitys.

Uusimmat

Fingerpori

comic