Uutiset

Perustuslakivaliokunta kävi taas käsiksi sote-uudistuksen valinnanvapauteen – monia asiantuntijoita kuullaan useina viikkoina

Eduskunnan perustuslakivaliokunta aloitti tiistaina sote-uudistukseen liittyvän valinnanvapauslakiesityksen tarkastelun. Valiokunta perehtyy siihen, onko lakiesitys perustuslain mukainen.

Mahdollisista perustuslaillisista pulmista kuullaan valiokunnan puolesta vasta sitten, kun valiokunta saa valmiiksi oman lausuntonsa.

-Tänään aloitettiin ja tällä viikolla kuulemme valtiosääntöasiantuntijoita. Ensi viikolla ovat vuorossa sosiaali- ja terveysalan asiantuntijat. Kuulemme asiantuntijoita ja katsomme sen jälkeen, tarvitsemmeko lisäkuulemisia, kertoo valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.).

Perustuslakivaliokunta ei tee hätiköityä lausuntoa valinnanvapaudesta.

-Kyllä tässä useampi viikko menee. Päivämäärää lausuntomme valmistumiselle ei voida tässä vaiheessa sanoa, Lapintie toteaa.

Jo tällä viikolla valiokuntaa kuulee yli kymmentä professoria. Kuultavien listalla ovat professorit Mikael Hidén, Juha Lavapuro, Tuomas Ojanen, Markku Suksi, Ida Koivisto, Eija Mäkinen, Kaarlo Tuori, Olli Mäenpää, Pauli Rautiainen, Lasse Lehtonen, Pentti Arajärvi, Veli-Pekka Viljanen ja Jukka Snell. Professori Raija Huhtanen on antanut kirjallisen lausunnon.

Kuultavina ovat tällä viikolla myös sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Riitta-Maija Jouttimäki ja valtiovarainministeriön hallitusneuvos Auli Valli-Lintu.

Viimeksi oli ongelmia

Viime kesänä perustuslakivaliokunta moitti valinnanvapautta koskevaa lakiesitystä. Ongelmalliseksi koettiin pakkoyhtiöitys, sen nopea aikataulu ja julkisten tehtävien yksityistäminen. Tarkoituksena oli aiemmin, että julkinen palvelutuotanto olisi yhtiöitetty uudistuksen yhteydessä alkuvuodeksi 2019, jotta julkiset yhtiöt voisivat kilpailla yksityisten yritysten kanssa.

Valiokunnan mukaan oli syntymässä riski siitä, etteivät kansalaiset saisi yhdenvertaisia sosiaali- ja terveyspalveluita 2019.

Näin uudistus on tulossa voimaan vasta 2020 ja pakkoyhtiöityksestä on luovuttu.

Seuraavina viikkoina tarkastellaan, onko uusi lakiesitys perustuslain mukainen ja saavatko kansalaiset uudistuksen myötä yhdenvertaisia sosiaali- ja terveyspalveluita.

Uudistuksen arvostelijat ovat olleet huolissaan esimerkiksi siitä, pystyvätkö maakunnat takaamaan palvelut myös harvemmin asutuilla alueilla.

Maakunta- ja sote-uudistuksen pitäisi tulla voimaan 1. tammikuuta 2020 alkaen. Tällöin sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy maakunnille. Maakuntavaalit järjestetään lokakuussa 2018, jos eduskunta uudistuksen lakipaketin kesällä hyväksyy.

Maakuntien väliaikaishallinnon on tarkoitus aloittaa kesällä sen jälkeen, kun lait on vahvistettu. Maakuntavaltuustot järjestäytyisivät tammikuussa 2019.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti