Uutiset Helsinki

Perustuslakivaliokunta kokoontui saamaan Haavisto-materiaalin

Eduskunnan perustuslakivaliokunta kokoontui maanantaina kesken istuntotauon. Valiokunnalla on käsissään mittavia EU-asioita, mutta suurimman huomion kerää ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) esitutkinta-aineiston luovuttaminen.
Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) on jäävännyt itsensä Pekka Haaviston esitutkintamateriaalin käsittelystä. Häkkänen on valtakunnanoikeuden jäsen. Kuva: -
Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) on jäävännyt itsensä Pekka Haaviston esitutkintamateriaalin käsittelystä. Häkkänen on valtakunnanoikeuden jäsen. Kuva: -

Eduskunnan perustuslakivaliokunta vastaanottaa tänään käynnistyneessä kokouksessaan keskusrikospoliisin esitutkinta-aineiston ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toiminnasta al-Holin pakolaisleirillä olleiden suomalaisten kotiuttamiseen liittyen.

Valiokunnan käsiteltävänä on Haaviston asian lisäksi myös Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineen perustaminen.

Perustuslakivaliokunnan kokous pidetään Eduskuntatalon pommisuojassa. Kokous siirrettiin koronaviruksen aihettamien poikkeusjärjestelyjen takia väljempiin tiloihin perustuslakivaliokunnan normaalisti ahtaasta kokoushuoneesta. EU-asioita käsiteltäessä valiokunnan kuultavana on lukuisa joukko vierailevia asiantuntijoita.

Median edestä kokoukseen kulki vain pari kansanedustajaa. Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) totesi jäävänneen itsensä ulkoministeri Haavistoa koskevan esitutkintamateriaalin käsittelystä, sillä hän on valtakunnanoikeuden jäsen. Häkkänen siis on yhtenä tuomareista, jos asia etenee valtakunnanoikeuden käsittelyyn.

– En käytä tuollaista termiä, Häkkänen tyytyi toteamaan kysymykseen ”poltteleeko” häntä päästä istumaan valtakunnanoikeutta.

Kansanedustajat Hilkka Kemppi (kesk.) ja Heikki Vestman (kok.) totesivat Haavisto-asiasta kysyttäessä, että esityslistan mukaan EU-asiat käsitellään ensin.

Asiakokonaisuudet ovat sen verran mittavia, että perustuslakivaliokunnalla on edessään runsaasti työtä eduskunnan ollessa istuntotauolla.

– Tärkeintä on, että työt tehdään kunnolla, Hilkka Kemppi totesi.

Yli tuhat sivua aineistoa

Perustuslakivaliokunta päätti alkuvuodesta käynnistää esitutkinnan, joka saatiin valmiiksi viime viikolla. Esitutkunta-aineistoa kertyi yli tuhat sivua.

Helsingin Sanomien mukaan keskusrikospoliisi epäilee Haavistoa virkarikoksesta sekä yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta. Epäilyt liittyvät Haaviston toimiin ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomisen siirtämisestä toisiin tehtäviin.

Jos perustuslakivaliokunta päätyy esittämään syytteen nostamista, asia käsitellään eduskunnan täysistunnossa, jossa syytteen nostamiseen riittää yksinkertainen enemmistö.

Uusimmat

Fingerpori

comic