Uutiset

Perustuslakivaliokunta meni kokoukseensa suut supussa – sote-lausunnon valmistumisaikaa on vaikea arvioida

Perustuslakivaliokunnan pöydällä on isot kasat paperia. Kuva maanantain kokouksesta. Kuva: Joel Maisalmi

Perustuslakivaliokunta aloitti tiistaina yhdeksältä aamulla kokouksensa, jossa se käsittelee taas sote-uudistuksen lakiesityksiä. Listalla on muitakin asioita, joten merkittävä sote-lausunto ei välttämättä valmistu nopealla aikataululla.

Valiokunnan jäsenet eivät halunneet kommentoida tarkasti, missä mennään. Urakan keskeneräisyyden takia osa ei halunnut kommentoida medialle mitään prosessista.

– En osaa arvioida, milloin valmistuu. Etenemme esityslistan mukaan. Varmasti tiedotamme, kun valmistuu, valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) sanoi mennessään valiokunnan kokoushuoneeseen.

Valiokunta sai maanantaina eteensä lausuntoluonnoksen, jota käydään kokouksissa läpi. Perustuslakivaliokunta pyrkii yksimielisyyteen, joten yksityiskohtia puidaan huolellisesti.

Valiokunnan jäsen Markus Lohi (kesk.) selvittää, että välillä eteneminen on nopeampaa ja välillä hitaampaa.

– Riippuu työtahdista. Meillä on muitakin asioita käsiteltävänä. Meiltä jäi liian paljon asioita tälle päivälle. Sivumäärä ei kerro kaikkea. Joskus mennään nopeasti eteenpäin ja joskus ei. Yritämme saada pikaisesti maaliin, hän pohti.

Perustuslakivaliokunta lopettaa tiistaina kokouksensa kello 14, koska silloin eduskunnan täysistunto alkaa.

Valiokunnan lausunto kertoo sen, pystytäänkö sote-uudistuksen mahdollistavista laeista päättämään vielä ennen kuin eduskunta jää vaalilomalle noin viiden viikon kuluttua.

Jos vaikeita perustuslaillisia ongelmia on liikaa, uudistus voisi edetä vasta seuraavan eduskunnan aikana.

Monia kovia pähkinöitä purtavana

Sote-uudistuksen lakipaketin perustuslaillisuudesta on väännetty jo pitkään ja matkan varrella asiantuntijat ovat arvostelleet monia pykäliä.

Valiokunnan jäsen Matti Torvinen (sin.) oli tiistaina aamulla tuohtunut siitä, että arvostelua tulee yhä kesken prosessin, mikä Torvisen mukaan on yritys vaikuttaa valiokunnan työhön.

– Olin aamulla todella järkyttynyt siitä, että valtiosääntöoikeuden asiantuntijat yrittävät jälleen ulkoparlamentaarisesti vaikuttaa tähän prosessiin. Tohtorit Lavapuro (Juha) ja Ojanen (Tuomas) ovat pilanneet valtiosääntöoikeuden asiantuntijoiden tavan toimia. On sovittu, ettei ulos tulla ennen kuin ratkaisu on tullut. Näin juristina en voi sitä ymmärtää. Lavapuro veti kaikilta valtiosääntöoikeuden asiantuntijoilta housut nilkkaan, Torvinen manasi ja marssi valiokunnan kokoushuoneeseen.

Professoreita Lavapuro ja Ojanen on useaan otteeseen haastateltu eri medioihin sote-uudistuksen perustuslakikysymyksistä ja he ovat olleet myös valiokunnan käyttämiä asiantuntijoita.

Lavapuro kommentoi sote-tilannetta Twitterissä maanantaina seuraavasti.

– Olisi ollut pieni yllätys, jos monimutkainen asia olisi saatu hoidettua yhdessä kokouksessa. Mahtaako mennä muutenkaan ihan sukkana läpi? Ainakin tietosuoja, aikataulu, vaalit, notifikaatio, asiakassuunnitelma, valvonta, rahoitus ja integraatio kovia pähkinöitä purtavaksi, Lavapuro kirjoitti.

Uusimmat

Fingerpori

comic