Uutiset

Perustuslakivaliokunta puoltaa yksimielisesti Uudenmaan eristämistä – "Opiskelu saattaa muodostaa välttämättömän syyn liikkumiselle myöhemmin"

Muotovirhe pakotti hallituksen antamaan kaksi uutta asetusta. Alkuperäinen ei ensin kelvannut perustuslakivaliokunnalle. Eduskunta käsittelee parhaillaan Uudenmaan eristämistä.
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) teki perjantaina pitkän työpäivän. Kuva: Mauri Ratilainen
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) teki perjantaina pitkän työpäivän. Kuva: Mauri Ratilainen

Eduskunnan perustuslakivaliokunta puoltaa yksimielisesti hallituksen esitystä Uudenmaan eristämisestä.

Valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) totesi eduskunnan täysistunnon aluksi ennen kello iltayhdeksää, että valtioneuvosto voi antaa valmiuslain 118. pykälän soveltamista koskevan asetuksen.

– Liikkuminen välttämättömien syiden vuoksi pitää ottaa huomioon, hän huomautti.

Valiokunta kiinnittää huomiota siihen, että myös opiskelu saattaa muodostaa välttämättömän syyn liikkumiselle, jos tämä asetus on voimassa pidempään kuin nyt tehdyt opetuksen rajoitukset.

Mutkia aiemmin perjantaina muotovirheestä

Uudenmaan eristämisen käsittely meni monimutkaiseksi eduskunnassa aiemmin perjantaina, kun perustuslakivaliokunta löysi muotovirheen hallituksen keskiviikkona antamasta asetuksesta.

Muotovirhe koski sitä, että samaan asetukseen oli yhdistetty sekä valmiuslain liikkumisrajoitusta koskevan pykälän käyttöönotto että Uudenmaan eristämistä koskevat tarkemmat määräykset ja poikkeukset.

Hallitus kokoontui kello 16.30 antamaan valmiuslain liikkumisrajoitusta koskevan pykälän käyttöönottoasetuksen. Perustuslakivaliokunta kokoontui käsittelemään sitä kello 18.

Perustuslakivaliokunta antoi asetuksesta sen hyväkymistä esittävän mietinnön eduskunnan täysistunnolle, jonka odotetaan hyväksyvän sen vielä myöhään perjantai-iltana.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi, että hallituksella on sen jälkeen valmius vielä kokoontua ja antaa soveltamisasetus. Siinä annetaan tarkemmat määräykset ja poikkeukset Uudenmaan eristämiseen.

Uudenmaan eristyksen odotettiin tulevan voimaan pian sen jälkeen, kun eduskunta on ensin hyväksynyt käyttöönottoasetuksen ja valtioneuvosto antanut sen jälkeen soveltamisasetuksen, joka tulee heti voimaan.

Soveltamisasetus menee vasta myöhemmin eduskuntaan jälkitarkastusta varten.

Muiden maakuntien asukkaat eivät voi käydä Uudellamaalla

Uudenmaan ja muiden maakuntien välistä liikennettä rajoitetaan valmiuslain perusteella.

Rajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta saakka.

Liikkumisrajoitusten tarkoituksena on estää koronavirustartuntoja sekä hidastaa epidemian leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen.

Liikkumisrajoitusten tultua voimaan Uudenmaan asukkaiden on pysyttävä maakunnan alueella. Muiden maakuntien asukkaat eivät voi käydä Uudellamaalla.

Jokaisella on kuitenkin oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen.

Vapaa-ajan matkustus ei ole sallittua.

Tavaraliikenteen kulkua ei uusien rajoitusten aikana estetä.

Rajoitukset eivät myöskään koske Uudenmaan sisäistä liikkumista.

Liikkuminen maakuntarajan yli on sallittua viranomaistoiminnassa sekä työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittamiseksi tai lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi.

Liikkumista ei myöskään rajoiteta, jos siihen on painava henkilökohtainen syy, kuten lapsen tapaamisoikeuden toteuttaminen tai lähiomaisen kuolema.

Poliisi valvoo liikkumisrajoitusten noudattamista.

Rajoitusten rikkomisesta tai noudattamatta jättämisestä poliisi voi määrätä sakkoa.

Henkilön on annettava poliisin pyynnöstä selvitys liikkumisensa syystä tai tarkoituksesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic