Uutiset

Perustuslakivaliokunta ratkaisi sote-uudistusta jumittaneen Ahvenanmaa-kysymyksen – Ahvenanmaa saa verohyvitystä

Perustuslakivaliokunta on tarvinnut asiantuntijoiden kuulemista muun muassa Ahvenanmaan vuoksi. Valiokunnalta odotetaan sote-lausuntoa nyt ihan pian.
Ahvenanmaa ei ole mukana mantereen maakunta- ja sote-ratkaisussa, mutta sen ainoa kytkös soteen on verohyvitys, josta keskiviikkona syntyi ratkaisu. Kuva: Joona Kalliokoski

Perustuslakivaliokunta on ratkaissut ainakin yhden esteen sote-uudistuksen etenemisen tieltä, ja se liittyy Ahvenanmaahan.

Ahvenanmaa ei ole mukana mantereen maakunta- ja sote-ratkaisussa, mutta sen ainoa kytkös soteen on verohyvitys, josta keskiviikkona syntyi ratkaisu.

– Verohyvityskompensaatio on siis asia, joka eduskuntakäsittelyn vuoksi oli ratkaistava hallituksen esityksellä, jotta valiokunta pystyy antamaan maakunta- ja sote-uudistuksesta oman loppulausuntonsa, alivaltiosihteeri Päivi Nerg valtiovarainministeriöstä selventää Lännen Medialle.

Sote-ratkaisusta odotetaan nyt perustuslakivaliokunnan kantaa päivänä minä hyvänsä. Eduskunnan on määrä tehdä lopullinen päätös sotesta vielä tällä vaalikaudella eli lähiviikkoina.

Isompaa itsehallintolakia on valmisteltu jo pitkään

Nergin mukaan hallituksen esitys olisi voitu hoitaa teknisesti yhdellä Ahvenanmaan itsehallintolain pykälän muutoksella, mutta hallituksen jo pitkään yhdessä Ahvenanmaan kanssa valmistelemassa isommassa itsehallintolaissa oli tarkoitus hoitaa se sama tekninen muutos.

– Yhteistä ymmärrystä teknisestä pikkumuutoksesta ei tullut, joten hallitus tänään keskiviikkona linjasi, että isompi paketti annettiin, jotta perustuslakivaliokunta pystyy etenemään itse maakunta- ja sote-lausunnossa ja uudistus pystyy etenemään nyky-eduskunnan aikana.

Rahavaikutukset näiden kahden esityksen, Ahvenanmaan ja maan hallituksen, välillä olivat erilaiset, Nerg korostaa.

– Itse raha ei siis ollut uudistuksen vaade, vaan tuo tekninen muutos, jossa kompensoidaan vain tuo verohyvitysasia yhdeltä vuodelta.

Ahvenanmaa tulee saamaan verohyvitystä jonkin verran, mutta summa ei Nergin mukaan ole kovin merkittävä.

STT:n mukaan hallituksen keskiviikon esityksen perusteella Ahvenanmaan rahoitus lisääntyisi arviolta 14 miljoonalla eurolla vuodessa.

STT kertoo, että Ahvenanmaahan liittyvien kysymysten on aiemmin kerrottu jumittaneen sote- ja maakuntauudistuksen käsittelyä. STT:n mukaan nyt annetulle kompromissiesitykselle on saatu myönteinen lausunto Ahvenanmaan maakunnan hallitukselta.

Sampo Terho: Ahvenanmaa käytti tilannetta hyväkseen

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho kertoi tiedotteessa, että päätös hallituksen esityksestä tehtiin pitkin hampain, koska siihen oli oikeudellinen pakko.

– Ahvenanmaa käytti oikeudellista tilannetta hyväkseen, ja vaati hallitusta hyväksymään esityksen, jossa Ahvenanmaa sai huomattavasti lisää rahaa, Terho totesi.

– Käytännössä Ahvenanmaa siis kiristi manner-Suomea, koska tiesi, että soten eteneminen vaatii heidän suostumustaan tässä asiassa. Siniset jättivät hallituksen esitykseen ponnen, jolla vältytään kaikkein pahimmalta skenaariolta, jossa Ahvenanmaa saisi lisärahansa, vaikkei sote jostain syystä toteutuisikaan. Nyt tällaista vaaraa ei ole.

Uusimmat

Fingerpori

comic