Uutiset

Petostentorjuntaviraston tutkinta paljasti vaarallista käsidesiä EU:ssa – tähän mennessä takavarikoitu lähes 14 000 litraa

Koronavirukseen liittyviin laittomiin suojavarusteisiin ja pikatesteihin on liitetty jo yli 900 yritystä Euroopan petostentorjuntavirasto Olafin tutkimuksissa. Vaarallisten käsidesien takavarikoihin tarvittiin Olafin ja EU-maiden viranomaisten yhteistyötä.
Monissa käsihuuhteissa on etanolia eli etyylialkoholia, joka tuhoaa bakteereja. Kuvituskuva. Kuva: MIGUEL CANDELA
Monissa käsihuuhteissa on etanolia eli etyylialkoholia, joka tuhoaa bakteereja. Kuvituskuva. Kuva: MIGUEL CANDELA

EU-alueella on takavarikoitu lähes 14 000 litraa vaarallista käsidesiä Euroopan petostentorjuntavirasto Olafin tutkinnassa paljastuneiden tietojen ansiosta.

Turkista tuodut käsidesit ovat sisältäneet vaarallisen korkeita pitoisuuksia metanolia, Olaf kertoo tiedotteessaan.

Metanolia sisältävän käsidesin käyttö voi aiheuttaa päänsärkyä, näön sumentumista, pahoinvointia, oksentelua sekä koordinaatiokyvyn ja tajunnan menetystä. Metanoli vaikuttaa suoraan näköaistiin, ja sen juominen voi johtaa jopa sokeutumiseen.

Myrkyllistä metanolia käytetään esimerkiksi liuottimena, polttoaineena ja jäätymisenestoaineena sekä erilaisten kemikaalien, kuten formaldehydin, valmistuksessa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan jo 15 millilitraa 40-prosenttista metanolia suun kautta nautittuna voi aiheuttaa kuoleman ja jo teelusikallisesta voi sokeutua. Metanoli voi imeytyä elimistöön myös ihon kautta tai hengitysteitse.

Käsidesin valmistaja käyttänyt eri nimiä

Viime elokuussa Olaf sai tanskalaisilta viranomaisilta tiedon 6 000:n Turkista tuodun käsidesilitran takavarikosta, josta Olaf jakoi tiedon kaikille EU-jäsenvaltioille.

Syyskuun lopussa Olaf huomasi epäilyttävän käsidesilähetyksen Irlantiin, ja Irlannin tulliviranomaiset pysäyttivät rahdin Dublinin satamassa. Irlannin maatalousvirasto analysoi useita näytteitä, joista löytyi sallittuja määriä korkeampia metanolin pitoisuuksia.

Myös toisesta lähetyksestä löytyi suuria metanolipitoisuuksia. Lisäksi varastoista löydettiin vanhempia käsidesieriä, jotka analysoitiin ja takavarikoitiin.

Olaf löysi tutkimuksissaan useita samalta turkkilaiselta valmistajalta käsidesiä tilanneita yrityksiä eri EU-jäsenmaista, mistä ilmoitettiin heti kansallisille viranomaisille.

Olafin mukaan käsidesin valmistaja käyttää toiminnassaan useita eri nimiä, jotka Olaf on onnistunut liittämään toisiinsa. Lisäksi yritys valmistaa käsidesiä muiden puolesta. Tutkimukset ovat edelleen käynnissä, joten yritysten nimiä ei vielä kerrota julkisuuteen.

Yhdysvalloissa ihmisiä kuollut juotuaan käsidesiä

Vaarallisia määriä metanolia sisältäviä käsihuuhteita on löydetty koronapandemian aikana myös ainakin Yhdysvalloissa, jossa 15 ihmistä joutui sairaalaan ja neljä kuoli metanolipohjaisen käsidesin juomisen takia touko-kesäkuussa.

Elokuussa Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviranomainen FDA varoitti kymmenistä käsihuuhteista, joissa oli vaarallisen suuria määriä metanolia, ja tuotteet vedettiin pois myynnistä.

Toukokuusta 2019 alkaen Suomessa on ollut kiellettyä myydä kuluttajille tuulilasinpesunestettä, jossa metanolia on 0,6 painoprosenttia tai enemmän.

Tarkoituksena on estää tuulilasinpesunesteiden ja denaturoidun alkoholin väärinkäytöstä aiheutuvia myrkytyksiä ja vakavia silmävaurioita. Metanolin väärinkäyttöön kuolee suomalaisia joka vuosi.

Olaf torjuu väärennettyjä suojavarusteita

Olafin pääjohtaja Ville Itälä kertoo petostentorjuntaviraston tiedotteessa, että jäsenvaltioissa on yhä käynnissä tutkintoja liittyen vaaralliseen käsidesiin.

Hänen mukaansa vaarallisten käsidesien takavarikot ovat esimerkki Olafin ja kansallisten viranomaisten toimivasta yhteistyöstä eurooppalaisten suojelemiseksi.

Pandemian puhkeamisen jälkeen Olaf on aktiivisesti torjunut koronavirukseen liittyvää laitonta materiaalia, kuten väärennettyjä ja huonolaatuisia kasvomaskeja, pikatestejä ja käsien desinfiointiaineita.

– Näiden tuotteiden tulisi suojella ihmisiä eikä vahingoittaa heitä. Olafin tutkimuksissa on tähän mennessä havaittu yli 900 näihin liittyvää yritystä, ja lista kasvaa, Itälä kertoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic