Uutiset

Petteri Orpo kommentoi Rinne-kirjan väitteitä kokoomuksen heittämisestä oppositioon – "Jos on, kuten kirjassa kerrotaan, niin se on iso pettymys"

Petteri Orpon (kok.) mukaan keskustan entinen puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi Orpolle tänään eduskunnassa, etteivät vuoden 2017 tapahtumat menneet kuten pääministeri Antti Rinteen (sd.) tuoreessa elämäkerrassa kirjoitetaan.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kuvassa) sanoo olevansa pettynyt entiseen hallituskumppaniinsa Juha Sipilään (kesk), jos Antti Rinteen (sd.) tuoreen elämäkerran väitteet pitävät paikkansa. Kuva: Joel Maisalmi
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kuvassa) sanoo olevansa pettynyt entiseen hallituskumppaniinsa Juha Sipilään (kesk), jos Antti Rinteen (sd.) tuoreen elämäkerran väitteet pitävät paikkansa. Kuva: Joel Maisalmi

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi äskettäin eduskunnassa väitteitä, joita esitetään tänään julkaistussa pääministeri Antti Rinteen elämäkerrassa Antti Rinne – Koko tarina.

Teoksen kirjoittivat politiikantoimittajat Lauri Nurmi ja Matti Mörttinen, ja se on Rinteen auktorisoima eli hän on ollut mukana kirjan tekemisessä. Kirjoittajien mukaan Rinne seisoo kirjassa esitettyjen väitteiden takana.

Kirjan väitteiden mukaan keskustan silloinen puheenjohtaja Juha Sipilä tarjosi vuonna 2017 Rinteen demareille paikkaa hallituksessa kesken vaalikauden.

Elämäkerran mukaan Sipilä ja oppositiossa ollut sdp:tä johtanut Rinne tapasivat salaa Suomi-areenan aikaan puoliltaöin Porin hotelli Vaakunassa.

Sipilä ehdotti tuolloin Rinteelle sote-ratkaisua, joka olisi toteutettu ilman kokoomuksen vaalimaa valinnanvapautta.

Samalla kokoomus olisi heitetty oppositioon ja sdp otettu hallitukseen.

– Hotellihuoneessa pääministeri kysyi, olemmeko valmiita tulemaan hallitukseen siten, että sdp ja keskusta toteuttaisivat soten yhdessä ilman markkinamallia, Rinne sanoo kirjassa.

Rinne hylkäsi tarjouksen. Hän perusteli päätöstä sillä, että hallitukseen kuuluu mennä vaalien kautta eikä muutoin.

Sipilä oikoi väitteitä Orpolle eduskunnassa

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo, että kesällä 2017 oli huhuja keskustan ja sdp:n keskusteluista, mutta ne olivat politiikan käytäväkeskustelujen tasoa.

Orpo kertoo törmänneensä entiseen pääministeriin Juha Sipilään tänään eduskunnassa.

Sipilä oli kommentoinut Rinteestä kertovan kirjan väitteitä lyhyesti Orpolle.

– Sipilä sanoi, että ei se näin mennyt, mutta sitä pitää kysyä häneltä. Jos se on näin kuin kirja kertoo, niin se on hyvin poikkeuksellista. Itse en toimisi niin, että hallituskumppanin selän takana puhuisin tällaista. Politiikassa ei pidä toimia noin. Se vähentää ihmisten uskoa politiikkaan ja tekee jatkossa hallitusyhteistyön hankalaksi.

Orpo: Iso pettymys, jos asia on kuten kirjassa kerrotaan

Orpo arvelee Sipilän motiivin kesällä 2017 lähteneen siitä, että keskustalla oli valtava tarve saada maakuntamalli valmiiksi, ja kun se oli vaikeuksissa, he olivat hinnalla millä hyvänsä valmiita sitä edistämään.

– Minulle tämä on valtavan suuri kysymys, koska kokoomus teki erittäin sitoutuneesti Juha Sipilän hallituksessa töitä. Puolustettiin talous- ja työllisyyspolitiikkaa ja tehtiin vaikeita ratkaisuja.

– Jos näin on, kuten kirjassa kerrotaan, niin se on iso pettymys.

Orpon mukaan keskustan ja kokoomuksen välit olivat huonot sote-neuvottelujen rintamalla kesällä 2017, jolloin perustuslakivaliokunta oli ensimmäisen kerran tyrmännyt valinnanvapausesityksen.

Orpo korostaa, että nyt pitää puhua tämän päivän asioista, eikä kaivella vanhoja.

– Pääministerin pitää keskittyä maan johtamiseen eikä kirjojen julkaisuun ja vanhojen asioiden kaiveluun. Tänään on puhuttu Nokian ongelmista ja Nordean yt-neuvotteluista, Orpo huomauttaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic