Uutiset

"Pidä se tajuissaan" – Nuoret perivät velkaa hakkaamalla alaikäistä vasaralla, vesikiduttamalla ja kuristamalla vyöllä: tuomiot kolmelle

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 18-vuotiaan kolmeksi vuodeksi vankeuteen törkeästä vapaudenriistosta ja törkeästä pahoinpitelystä. Tekoaikana 16-vuotias tuomittiin nuorena henkilönä yli 1,5 vuodeksi ehdolliseen vankeuteen. Pahoinpidellylle määrättiin puolestaan maksettavaksi tuhansien eurojen kärsimyskorvaukset.
Helsingin käräjäoikeus antoi ratkaisunsa tapauksessa, jossa nuorelta oli peritty velkaa poikkeuksellisen väkivaltaisesti.

Kolme alle 20-vuotiasta on saanut tuomiot jutussa, jossa alaikäiseltä pojalta yritettiin periä velkaa poikkeuksellisen väkivaltaisesti.

Helsingin käräjäoikeus antoi ratkaisunsa maanantaina tapahtumiin, jotka sattuivat kesällä Helsingin Herttoniemenrannassa.

Alaikäinen poika pyydettiin elokuisena lauantaina asuntoon ensin Snapchatin avulla ja lopulta soittamalla. Asunnossa oli tekoaikana kaksi tyttöä ja neljä poikaa, joista yksi oli tekoaikana täysi-ikäinen.

Tyttöjä ei syytetty tapahtumista, vaan oikeudessa heitä kuultiin todistajina. Oikeudessa kuultujen kertomusten perusteella he olivat olleet toisessa huoneessa.

Asunnolle pyydetty poika oli yhdelle huoneessa olleista velkaa ainakin 130–135 euroa, mutta tarkoista summista ja velkasuhteista oli oikeudessa erimielisyyttä. Yhdelle syytetylle saatavia kerrottiin oikeudessa olleen 500 euroa, mutta tämä itse kiisti velan. Oikeus kuitenkin katsoi, että velanperintä oli tapahtumien motiivina.

Velkaa alettiin lopulta periä pojalta poikkeuksellisen väkivaltaisesti. Helsingin käräjäoikeus katsoi, että nuori oli pantu käsirautoihin, minkä jälkeen häntä lyötiin ja potkittiin samalla, kun hänestä pidettiin kiinni. Kaulasta poikaa kuristettiin vyöllä.

Hänen polviinsa hakattiin vasaralla useita kertoja. Illan aikana poika kuljetettiin kylpyhuoneeseen, jossa hänen kasvoilleen oli asetettu pyyhe ja pyyhkeen päälle valutettiin useiden sekuntien ajan vettä.

Tätä toistettiin parin minuutin ajan, ja poika oli tuntenut tukehtuvansa.

– Pidä se tajuissaan, oli poika kertonut oikeudessa kuulleensa yhden tekoon osallistuneista sanoneen.

Varsinaisen vesikidutuksen oli tehnyt alle 15-vuotias, mutta osa pojista osallistui tekoon. Suomessa rikosoikeudellisen vastuun ikäraja on 15, eikä tätä nuorempi ollut sen vuoksi syytettynä.

Pahoinpidelty poika oli lopulta päästetty menemään asunnosta. Hän oli saanut useita haavoja ja mustelmia eri puolille kehoa.

Tuomio kolmelle

Oikeudessa syytetyt pitkälti kiistivät osallisuutensa. Täysi-ikäinen totesi, ettei hän ollut ollut asunnossa ollenkaan tekoaikana. Yksi tapahtumiin osallistuneista tunnusti läpsäisseensä poikaa.

Tekoaikana 15-vuotias tunnusti ainoastaan pyytäneensä poikaa asunnolle.

Oikeudessa kuultiin kaikkia asunnossa olleita yli 15-vuotiaita tapahtumista, myös pahoinpideltyä nuorta itseään.

Lopulta Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tekoaikana 18-vuotiaalle nuorelle miehelle kolme vuotta vankeutta törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä vapaudenriistosta. 18-vuotiasta syytettiin myös pojan kuulokkeiden varastamisesta, mutta tämä varkaussyyte hylättiin.

Hänet passitettiin suoraan Vantaan vankilaan.

Tekoaikana 16-vuotias sai vuoden ja seitsemän kuukauden tuomion nuorena henkilönä tehdyistä, samoista rikosnimikkeistä.

Huoneistoon pojan pyytänyt 15-vuotias sai kuuden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen nuorena henkilönä tehdystä avunannosta pahoinpitelyyn.

Lisäksi tuomitut määrättiin maksamaan pahoinpidellylle nuorelle yhteensä yli 6 000 euroa korvauksia kärsimyksestä sekä kivusta ja haitasta.

Käräjäoikeuden antamat tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia.

Fingerpori

comic