Uutiset

Pidemmät kymppiuutiset yksi vaihtoehdoista – MTV aikoo hakea kaupallisten tv-uutisten tukea

MTV aikoo ”mitä todennäköisimmin” hakea hallituksen eilen hyväksymää kaupallisten tv-uutisten tukea. Koska tuen ehtona on niin sanottu yleisen edun kanavan status, niin myös sitä aiotaan hakea.

Näin kertoo toimitusjohtaja Jarkko Nordlund Lännen Medialle.

-Vielä ei ole hakemusta varsinaisesti tehty, mutta ensi viikolla katsotaan, mihin tukea haettaisiin.

Vaatimuksia yleisen edun kanavan statukselle Nordlund pitää MTV3:n kohdalla muodollisuuksina. Hänen mukaansa kanava on niihin käytännössä täysin valmis. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan hakijan on täytettävä normaalia ohjelmistotoimilupaa tiukempia ehtoja, jotka aiheuttavat myös lisäkustannuksia. Jakelun tulee esimerkiksi tavoittaa koko väestö, ja lähetyksiin tulee järjestää ääni- ja tekstityspalvelut.

MTV3:lla oli yleisen edun kanavan status toukokuuhun asti. Nordlundin mukaan se luopui siitä, koska statuksesta ei ollut ”oikein hyötyä tai haittaakaan”. Aiemmin etuna oli ollut kaapeliverkoissa tapahtuva siirtovelvoite, joka sittemmin poistui. Kaapelitelevisioverkossa verkkopalvelua tarjoavat olivat velvollisia välittämään tiettyjen valtakunnallisten yleiskanavien ohjelmaa.

Uutisten tekeminen on kallista

Ministeriö linjasi kahdenlaisia tuen tapoja: uutis- ja ajankohtaistoiminnan toimituskustannuksiin tai säännöllistä toimintaa käynnistävien tai nykyistä toimintaa laajentaviin hankkeisiin.

Esimerkiksi uutis- ja ajankohtaistoiminnan toimituskustannuksista voitaisiin korvata enintään 25 prosenttia. Tämän tuen saamisen ehtona olisi se, että näitä ohjelmistoja lähetettäisiin vähintään 15 tuntia viikossa ja uutislähetyksiä tulisi kolme kertaa päivässä.

Nordlundin mukaan ehdoissa esitetyt tuntimäärät täyttyvät jo nyt MTV3:ssa.

MTV:ssä ei ole tehty vielä lopullista päätöstä siitä, minkä tyyppistä tukea haetaan. Mahdollisia kohteita ovat Nordlundin mukaan esimerkiksi journalistiikan tekniset ympäristöt tai studioinvestoinnit. Toinen puoli voisivat olla sisällölliset uudistukset, kuten uutislähetysten pidentäminen.

-Lähtökohta on se, että tukea haetaan kuluttajille näkyvään uutisten kehittämiseen. Meillä on muutama selkeä vaihtoehto, mutta niistä ei ole vielä päätetty. Jos ja kun sitä (tukea) lähdetään hakemaan, niin silloin kommunikoidaan myös ulos avoimesti siitä, mihin ollaan hakemassa.

Nordlundin mukaan asia selvinnee parin viikon aikana. Hän korostaa, että uutisten tekeminen on liiketoiminnallisesti kallista.

-Puhutaan kymmenistä miljoonista. Joidenkin satojen tuhansien eurojen tuki on tervetullutta, mutta itse tuella ei uutistoimintaa rahoiteta.

Hallituksen asetusta Nordlund pitää kuitenkin ”lähtökohtaisesti positiivisena” viestinä.

-Tukisumma on maltillinen verrattuna esimerkiksi muihin Pohjoismaihin. Viestinnän monimuotoisuus ja journalistiikka nähdään kuitenkin tärkeänä, ja saadaan vastapainoa Ylelle.

Perinteisillä tv-uutisilla menee tällä hetkellä muutenkin lujaa. Nordlundin mukaan perinteisen television katselu on noin 8 prosentin laskussa, mutta uutisten katselu on kasvanut MTV3:lla tämän vuoden aikana noin 10 prosenttia.

-Uutiset ovat tärkeitä rikki olevassa maailmassa.

Keinoja pohditaan kuitenkin siihen, miten nuorempia ihmisiä saataisiin pidettyä perinteisen television uutisten äärellä.

Tukirahoitusta voitaisiin myöntää vuosittain enintään kaksi miljoonaa euroa yhtä hakijaa kohden. Asetus tulee voimaan 4. lokakuuta ja on voimassa vuoden 2019 loppuun saakka.

Ehdotus tuesta pohjautuu kaupallisen television uutistoiminnan tulevaisuutta ja rahoitusta pohtineen, kansanedustaja Harry Harkimon (kok.) johtaman työryhmän raporttiin.

Tällä hetkellä kaupallisia tv-uutisia tekevät Suomessa Bonnier-konsernin MTV:n lisäksi Sanoman Nelonen. MTV:lle uutiset tekee Mediahub-yhtiö.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic