Uutiset

Pidentyvä istuntokausi ei nosta kansanedustajien palkkioita – "Palkkiokehitys jäänyt jälkeen muihin aloihin verrattuna"

Eduskunnan hallintojohtajan Pertti Rauhion mukaan kansanedustajien palkkiota ei lisätä eikä vähennetä työmäärän mukaan. Palkkioon ei vaikuta, vaikka edustaja olisi ylitöissä, kesätauolla tai sairauslomalla.
Kansanedustajat voivat joutua istumaan eduskunnassa vaikka vaalipäivään asti, mutta eivät saa siitä lisäkorvauksia. Perustuslakivaliokunnassakin puurretaan pitkää päivää. Kuvaaja: Mauri Ratilainen
Kansanedustajat voivat joutua istumaan eduskunnassa vaikka vaalipäivään asti, mutta eivät saa siitä lisäkorvauksia. Perustuslakivaliokunnassakin puurretaan pitkää päivää. Kuvaaja: Mauri Ratilainen

Kansanedustajien palkkiot eivät muutu, vaikka eduskunnan täysistunnot jatkuisivat maaliskuun puolenvälin jälkeen.

Mahdollinen pidennys johtuu keskeneräisen lainsäädännön käsittelystä. Hallitus yrittää vielä kautensa viime hetkillä saada valmiiksi muun muassa sote-lait, maakuntalait ja tiedustelulait.

– Kun on valittu kansanedustajaksi, saa joka kuukausi palkkiota neljä vuotta, vaikka olisi kesätauolla tai sairauslomalla. Sitä ei koroteta tai vähennetä, sanoo eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio.

– Vaalipäivään saakka ollaan töissä, jos niin päätetään.

Peruspalkkio 6 614 euroa kuukaudessa

Kansanedustajien peruspalkkio on 6 614 euroa kuukaudessa ilman jokaiselle maksettavaa kulukorvausta. Peruspalkkioon voi tulla kokemuslisää yli kolmen kauden kansanedustajille tai tehtäväkohtaista lisää avaintehtävissä toimiville kansanedustajille. Palkkiosta on maksettava veroa.

– Onhan palkkiokehitys jäänyt jälkeen muihin aloihin verrattuna. Kukaan kansanedustajista ei kuitenkaan sano tästä näinä päivinä mitään, Rauhio toteaa.

– Työmäärä on aika suuri. Jos ajatellaan istuntotaukoja, aika harvassa ovat vain kansanedustajina toimivat. Monella on palkattomia luottamustehtäviä tai kunnanvaltuustoja.

Kansanedustajien palkkioihin eivät vaikuta mahdolliset muut tulot. Monia kaksoisrooleja ei kuitenkaan pidetä edustaja-aikana sopivana, joten lisätulojen hankkimismahdollisuudet ovat rajalliset tai niissä on maineriskinsä.

Peruspalkkioiden lisiä ja veroton kulukorvaus

Yli 12 vuotta palvelleella kansanedustajalla peruspalkkio on eduskunnan verkkosivujen mukaan 7 109 euroa kuukaudessa. Puhemiehen palkkio on 12 173 euroa ja varapuhemiesten 10 147 euroa.

Valiokuntien puheenjohtajille maksetaan 744 euron kuukausittainen lisäpalkkio kuukaudessa. Suuren valiokunnan, perustuslaki-, ulkoasiain-, valtiovarain- ja tarkastusvaliokunnan puheenjohtajan lisäpalkkio on 1 226 euroa.

Valtiovarainvaliokunnan verojaoston ja hallinto- ja turvallisuusjaoston puheenjohtajan lisäpalkkio on 744 euroa ja valiokunnan muiden jaostojen puheenjohtajien lisäpalkkio 491 euroa.

Yli 15 kansanedustajan eduskuntaryhmien puheenjohtajalle maksetaan 1 226 euron lisäpalkkio ja muille 744 euron lisäpalkkio. Lisäpalkkiota ei makseta yhden tai kahden edustajan eduskuntaryhmän puheenjohtajalle.

Kansanedustajan palkkion ohella edustajalle maksetaan joka kuukauden 15. päivä kulukorvaus, joka on tarkoitettu kansanedustajan tehtävästä aiheutuvien kustannusten maksamiseen. Kulukorvaus on verotonta.

Edustajan kotipaikasta riippuen hän saa kulukorvausta 987 euroa, 1 316 euroa tai 1 809 euroa. Suurimman kulukorvauksen saa, jos edustaja tulee maakunnasta mutta vuokraa työasuntoa pääkaupunkiseudulla. Pienimmän saavat pääkaupungin lähellä asuvat.

Uusimmat

Fingerpori

comic