Uutiset

Pienet ryhmät voivat kasvaa europarlamentissa ja suuret kokea tappioita – erityisesti kansallismieliset saattavat vahvistua

Europarlamenttivaalien varsinainen vaalipäivä on Suomessa sunnuntaina 26. toukokuuta. Kuva: Miila Kankaanranta

Ajatushautomo Votewatch ennustaa, että toukokuun eurovaaleissa perinteiset EU-parlamentin suuret ryhmät eli keskustaoikeistolainen EPP sekä sosialidemokraattien S&D kärsivät tappiot.

EPP sekä S&D ovat pitkään olleet kaksi suurinta ryhmää EU:n parlamentissa, ja EPP on ollut pitkään suurin puolue.

– Huolimatta laskevista luvuista EPP on edelleenkin muiden poliittisten ryhmien edellä. Yksikään tärkeimmistä brittiläisistä puolueista ei kuulu Manfred Weberin johtamaan EPP-ryhmään, mikä tarkoittaa, että Brexit lisää EPP:n ja sen haastajien välistä kuilua, Votewatchin analyysissä pohditaan.

Kasvua Votewatch povaa kansallismielisille oikeistopuolueille, jotka ovat EU-kriittisiä. Näitä ryhmiä ovat parlamentissa nykyisin ainakin ECR, ENF ja EFDD.

ECR:ään kuuluu Suomesta Perussuomalaiset.

ENF:n johtohahmoihin on kuulunut ranskalainen Marine Le Pen. Puolestaan EFDD:n johtajiin on kuulunut Brexitiä kotimaassaan voimakkaasti ajanut Nigel Farage.

Votewatch ennakoi, että kansallismieliset ryhmät voisivat yhdistyessään kilvoitella parlamentin toiseksi suurimman ryhmän paikasta, ja lähestyä yhdistettynä 25 prosentin kannatusta. Ajatushautomo ei kuitenkaan usko näiden ryhmittymien pääsevän yhdistymisestä yhteisymmärrykseen.

Myös Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmän (ALDE), vihreiden sekä vasemmistolaisen GUE-NGL:n ryhmät voivat yltää vaalivoittoihin Votewatchin mukaan.

– Koko vasemmiston odotetaan saavuttavan noin 35 prosenttia seuraavista Euroopan parlamentin paikoista. Yhteistyö keskustaryhmien kanssa on todennäköisesti välttämätöntä monissa tapauksissa, jos vasemmisto haluaa vaikuttaa seuraavassa Euroopan parlamentissa; Votewatchin analyysi pohtii.

EU-myönteisten ryhmien uskotaan pysyvän enemmistönä parlamentissa, vaikka kansallismielisiä parlamentaarikkoja voi tulla sinne enemmän.

– Kaiken kaikkiaan nämä kehityssuunnat heijastavat koko mantereen laajempia suuntauksia, joissa lisääntyvä poliittinen pirstoutuminen on heikentänyt vakiintuneita poliittisia voimia, analyysi toteaa.

EU:n parlamentissa istuu 751 jäsentä. Jäsenmaista valittavien parlamentin jäsenten lukumäärä on suurin piirtein suhteutettu maan väkilukuun.

Vuoden 2014 vaalit

Vuoden 2014 EU-vaalien jälkeen europarlamentin suurin ryhmä oli Euroopan kansanpuolueen ryhmä (EPP) 221 paikalla.

Kakkoseksi ylsi sosialidemokraattinen (S&D) 191 paikalla ja kolmanneksi Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmä (ECR) 70 paikalla.

Neljäntenä oli liberaalidemokraattien liiton ryhmä (ALDE) 67 paikalla.

Vasemmistoryhmä (EUL-NGL) sai 52 paikkaa, Vihreät 50 paikkaa, eurokriittinen Vapaa ja demokraattinen Eurooppa 48 paikkaa (EFDD).

Lähde: Europe Elects.

Uusimmat

Fingerpori

comic