Uutiset

Pienpanimo tasoittaa tietä itsenäiselle Palestiinalle – "Meillä on sentään jo oma kansallisolut"

Huomattavan jyrkkä ylämäki panee minibussin moottorin ja jarrut kiusallisen kovalle koetukselle, mutta kipuaminen yli 800 metrin korkeudella sijaitsevaan vuoristokylään onnistuu.

Ylhäällä avautuva maisema oliivilehtoineen ja valkoisiksi rapattuine taloineen voisi olla hyvin vaikkapa Kreikasta. Pari yksityiskohtaa kuitenkin tökkää silmään: kylältä valtatielle johtavan tien pientareella on aavemainen armeijan tähystystorni ja massiivinen metallipuomi, jolla kyläläisten yhteys muuhun maailmaan voidaan blokata.

Olemme pienessä Taybehin kylässä Länsirannan palestiinalaisalueella, jota Israel on miehittänyt kovin ottein jo puoli vuosisataa.

Taybehilaisten välit alueella partioiviin Israelin sotilaisiin ja läheisten siirtokuntien israelilaissiviileihin ovat normaalit vain näennäisesti.

Tällä vuosikymmenellä lähialueen siirtokuntalaiset ovat muun muassa yrittäneet vallata Taybehin historiallisia rakennuksia osaksi siirtokuntia ja polttaneet taybehilaisten viljapeltoa.

Tapaukset eivät ole poikkeuksellisia. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch listasi pelkästään viime vuonna Länsirannalla lähes sata siirtokuntalaisten hyökkäystä palestiinalaisia kohtaan. Ne tapahtuvat usein armeijan tuella, ja niissä myös kuolee ihmisiä.

Tarkastuspisteet riesana

Nyt on kuitenkin rauhallinen aamupäivä, ja tunnelma Taybehin kylänraitilla on suorastaan unelias.

Lampaiden ja vuohien äänet ja hajut vaihtuvat pian maltaan tuoksuksi ja lasipullojen kilinäksi. Olemme löytäneet oikeaan paikkaan, palestiinalaiseen pienpanimoon.

Panimon perustaja Nadim Khoury hääräilee pienehkössä tehdashallissa viiden alaisensa kanssa. Tänään pullotetaan 28 päivää kypsynyttä amber ale -olutta.

-Jos asiakas tekee tilauksensa pullotuspäivänä ennen kello 11:tä, toimitamme tilauksen saman päivän aikana. Tämän tuoreempaa olut tuskin voi olla, Khoury kertoo ylpeänä.

Käytännössä toimitus ei hoidu lainkaan aina näin sutjakkaasti. Israelin turvallisuustoimien vuoksi palestiinalaisten liikkumista Länsirannalla ja sieltä pois kontrolloidaan yli sadalla eri luvalla, joita myönnetään vain osalle ihmisistä ja yrityksistä.

Palestiinalaiset saavat käyttää vain osaa Länsirannan teistä, ja nekin ovat täynnä aseistettujen Israelin sotilaiden valvomia tarkastuspisteitä. Vain 15 kilometrin matka Taybehista Jerusalemiin venyy usein tuntien mittaiseksi, sillä vastassa on myös Israelin rakentama Länsirannan eristysmuuri.

Tarkastuspisteillä elintarvikekuormiakin on toisinaan purettava autoista, mikä on myrkkyä tuoreen oluen kaltaiselle hiivatuotteelle.

-Emme käytä oluessamme lainkaan säilöntäaineita, joten kuorma pilaantuu herkästi, jos se on jätettävä tunneiksi auringon paahteeseen, Khoury kertoo.

Palestiinan oma Oktoberfest

Syntyperäinen taybehilainen Nadim Khoury lähti 1970-luvun lopulla Yhdysvaltoihin opiskelemaan liiketaloutta, perehtyi opiskeluvuosinaan oluen panemiseen ensin harrastusmielessä ja hankki myöhemmin myös alan koulutuksen.

Perhe houkutteli Khouryn palaamaan Taybehiin, ja vuonna 1994 hän perusti kotikyläänsä veljensä ja matkailualalla toimineen isänsä kanssa koko Lähi-idän ensimmäisen pienpanimon yli miljoonan dollarin alkupääomalla.

Oluen paneminen nimenomaan Palestiinassa on Khourylle paitsi elinkeino, myös sydämen asia: Taybeh-oluesta on tullut symboli palestiinalaisten rauhanomaiselle kamppailulle miehitystä vastaan.

Kylässä järjestetään vuosittain jopa oma Oktoberfest-tapahtuma, joka vetää paikalle tuhansia turisteja osoittamaan solidaarisuuttaan palestiinalaisille.

-Haluamme näyttää koko maailmalle, että palestiinalaiset ovat normaaleja ihmisiä, jotka pitävät oluesta ja haluavat nauttia elämästä. Vaikka meillä ei ole vielä omaa valtiota, meillä on sentään jo oma kansallisolut, Khoury sanailee.

Israelin hyökkäys pani polvilleen

Khouryn perhepanimolla menee tänä päivänä mukavasti.

Setuottaa noin 600 000 litraa olutta vuodessa, työllistää suoraan viitisentoista ihmistä ja jakaa opiskelustipendejä kylän nuorille. Turistibusseja poikkeaa panimolla viikoittain, ja yritys on avannut hotellin kylän keskustaan.

Menestystä voi pitää ihmeenä, sillä olutbisnes on kaikkea muuta kuin yksinkertaista miehitysalueella. Länsirannalla sovelletaan yhä esimerkiksi vanhaa, miehitystä edeltävältä ajalta peräisin olevaa Jordanian lain kohtaa, joka kieltää alkoholin mainostamisen.

Yli 90 prosenttia Länsirannan palestiinalaisista on muslimeja. Khoury itse kuuluu kristittyyn vähemmistöön.

-Muslimien kanssa meillä ei ole ongelmia. Sitä paitsi tuotamme myös alkoholitonta olutta, hän huomauttaa.

Panimon toistaiseksivaikeimmat ajat ovat olleet vuosituhannen alkuvuosina toisen intifadan aikana. Israel hyökkäsi Länsirannalle ja tuhosi siellä myös suuren määrän tehtaita ja infrastruktuuria.

Sotatila karkotti Länsirannalta myös turistit, Euroopasta tuodut raaka-aineet jäivät saamatta, panimon tuotanto supistui 90 prosenttia ja lähes kaikki työntekijät oli irtisanottava.

Israel vie laittomasti vettä

Sotatilan päätyttyä bisnes alkoi taas pyöriä, mutta miehitys vaikeuttaa edelleen yrittämistä.

Miehityshallinto esimerkiksi perii palestiinalaisilta monenlaisia maksuja määräämistään kuljetus- ja varastointijärjestelyistä. Ne nostavat tuntuvasti myös Taybehin kustannuksia ja heikentävät panimon kilpailumahdollisuuksia Israelissa.

Panimon toimintakykyä heikentää myös Lähi-idän krooninen vesipula. Länsirannalla vedensaantia joudutaan usein säännöstelemään.

Israel on ottanut kaikki miehitettyjen alueiden vesivarannot kansallisen vesiyhtiönsä omaisuudeksi ja osaksi maansa vesiverkostoa, mikä on kansainvälisen oikeuden vastaista.

Jopa 80 prosenttia Länsirannan vedestä menee Israeliin ja siirtokuntiin. Jokainen Länsirannan palestiinalainen pystyy käyttämään vettä keskimäärin alle 80 litraa vuorokaudessa, kun Maailman terveysjärjestön WHO:n minimisuositus on 100 litraa.

”Intifadasta seuraa vain tuskaa”

Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelut ovat olleet jäissä jo yli kolme vuotta. Miehityksen arkeen kyllästyneiden palestiinalaisten puheissa on toistunut yhä useammin uuden kansannousun mahdollisuus etenkin sen jälkeen, kun Donald Trump päätti hiljattain omavaltaisesti nimetä Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

Nadim Khoury on ehdottomasti väkivaltaa vastaan.

-Uskon, että vielä jonain päivänä Palestiina on vapaa, mutta on parempi neuvotella kuin ruveta kansannousuun. Siitä ei seuraisi palestiinalaisille kuin tuskaa, se on nähty.

-Palestiinassa ei ole öljyä tai mineraaleja, mutta turismisektorilla täällä on hyvät kasvumahdollisuudet, sillä Pyhällä maalla riittää aina kävijöitä. Ensin tänne pitää saada kuitenkin rauha, hän tiivistää.

Olutta myös Ruotsiin

Vuonna 1994 perustettu Taybehin pienpanimo valmistaa oluen lisäksi oliiviöljyä ja viiniä.
Tuotannossa on kuusi erityyppistä olutta, joista alkoholiton on suunnattu etenkin muslimeille. Panimo valmistaa myös erilaisia kausioluita vuotuiseen Oktoberfest-tapahtumaansa.
Valtaosa jälleenmyyjistä on Länsirannan isoimmissa kaupungeissa ja Israelissa, mutta kysyntää on myös Japanissa ja Yhdysvalloissa. Euroopassa Taybehia on saatavilla esimerkiksi Britanniassa, Tanskassa ja Ruotsissa.
Raamatusta tuttu kylä
Arviolta 2 000 asukkaan Taybeh on Länsirannan ainoa täysin kristittyjen asuttama kylä. Sen historia ulottuu Raamatun aikoihin asti; Jeesuksen opetuslapsineen uskotaan vetäytyneen sinne main herätettyään Lasaruksen kuolleista.
Kylä sijaitsee Länsirannan B-alueella, jossa palestiinalaishallinto vastaa sisäisistä asioista ja miehityshallinto turvallisuudesta.
Taybehia ympäröi Länsirannan pahamaineinen, Israelin armeijan suoraan kontrolloima C-alue ja puolen tusinaa laitonta siirtokuntaa, joissa asuu yhteensä noin 6 000 israelilaista. Ihmisoikeusjärjestöt raportoivat jatkuvasti C-alueella tapahtuvista siirtokuntalaisten hyökkäyksistä ja palestiinalaisten omaisuuden tuhoamisista.
Länsiranta ja Itä-Jerusalem
Israelin miehittämillä Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa asuu yli 3 miljoonan palestiinalaisen lisäksi laittomasti noin 600 000 israelilaista noin 250 siirtokunnassa ja niiden etuvartioissa.
Länsirannan ja Itä-Jerusalemin on tarkoitus muodostaa yhdessä Gazan kanssa perusteilla oleva Palestiinan valtio. Sen kansainvälisen aseman on tunnustanut 138 maata, viimeisimpien joukossa Ruotsi syksyllä 2014.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic