Uutiset

Pietari heräsi iskun jälkeiseen päivään – Englantia opettava Anya valitsee työmatkalle tänään auton

Pietarilaisen englanninopettajan

Anya Yastrebovan

on mentävä tänään töihin, mutta metroa hän ei halua käyttää. Hän asuu lähellä Teknologisen instituutin metroasemaa, joka on sillä linjalla, jolla metroräjähdys maanantaina tapahtui.

Kun hän heräsi tiistaina, hän tarkisti aivan ensimmäiseksi uutiset: Oliko jotain uutta saatu selville maanantaisesta iskusta?

– Minua pelottaa käyttää julkista liikennettä ja erityisesti metroa, hän kertoo Lännen Medialle Pietarista käsin.

Yastrebovalla on auto, jolla hän aikoo mennä töihin. Metroa hän käyttää silti usein välttääkseen pahimmat ruuhkat kaupungissa.

Maanantaina metroräjähdyksen jälkeen Yastrebova sai useita puheluita ystäviltään, jotka kysyivät huolestuneina, oliko Yastrebova käyttänyt metroa. Hän ei ollut, sillä maanantaina hän ei huonovointisuuden takia ollut mennyt ollenkaan ulos asunnostaan.

Hän kertoo, että moni hänen ystävistään auttoi eilen liikenteessä jumiin jääneitä ihmisiä kyyditsemällä heitä kaupungissa.

Räjähdys Pietarin metrossa ei yllättänyt Yastrebovaa. Sen sijaan hän on ajatellut pietarilaisten olleen tähän saakka onnekkaita, sillä suurkaupungissa ei tähän mennessä ollut sattunut suurta terrori-iskua.

– Totta puhuakseni olen pelännyt tätä Moskovan metroiskuista saakka, hän sanoo.

Suomalaisen kylmäävät hetket kestivät tunnin verran

Pietarissa asuva suomalainen

Jan Neva

heräili puolen yhdeksän aikaan metroräjähdystä seuraavaan aamuun.

– Kyllä tässä koulutielle lähdetään. Autolla vien pojan kouluun tänään, Neva kertoi puhelimitse Pietarin ydinkeskustasta.

Neva koki maanantaina kylmääviä hetkiä, kun hän kuuli iskusta metrossa. Hän tiesi, että juuri niihin aikoihin hänen 12-vuotias koulusta kotiin palaava poikansa käyttäisi linjaa, jolla oli räjähtänyt. Poika oli palaamassa kotiin isoisänsä kanssa. Poika ei kuitenkaan ollut päässyt enää Teknologisen instituutin metroasemalle, sillä asema oli ehditty sulkea.

Neva sanoo, että hänellä itsellään ei ole tällä hetkellä pelkoja.

– Pelot olivat eilen. Epävarmuus kesti tunnin. En usko, että enää tapahtuu mitään räjähdyksiä, koska nyt on niin äärimmäisen tarkat kontrollit ja seurannat kaikkialla.

– Varmaan jännittää vähän mennä metroon. Vähän erilainen tunnelma on.

– Kun lähelle tulee, siihen on erilainen suhtautuminen. Läheltä liippasi, hän sanoi.

Neva aikoo jatkaa metron käyttöä jatkossakin. Hän liikkuu pääsääntöisesti omalla autolla, mutta aikoo käyttää metroa mahdollisesti jo tänään.

– En päästä mitään pelkoa hallitsemaan. On niin pieni mahdollisuus, että se sattuisi omalle kohdalle.

Ammattitaiteilija ja Pietarin taideakatemiassa opiskeleva Neva on asunut Pietarissa vaimonsa ja poikansa kanssa vuoden verran. Hän on aiemminkin asunut kaupungissa eri pituisia ajanjaksoja.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic