Uutiset

Pietarin-matkailijoiden määrä riippuu viisumijärjestelmän vaikeudesta – VR ja yrittäjä odottavat lisätietoja

VR ja matkailuyrittäjä odottavat lisätietoa sähköisen viisumin hakemisesta ennen matkustaja-arvioita.
Venäjälle suuntaavat suomalaistoimijat ovat olleet viisumimuutoksesta toistaiseksi julkisen tiedon varassa. Kuva: Kimmo Penttinen
Venäjälle suuntaavat suomalaistoimijat ovat olleet viisumimuutoksesta toistaiseksi julkisen tiedon varassa. Kuva: Kimmo Penttinen

Viisumimuutoksen Venäjälle uskotaan lisäävän matkailijoiden määrää. Lokakuun alusta alkaen suomalaiset voivat hakea Leningradin alueelle ilmaista sähköistä viisumia. Alueeseen kuuluu muun muassa Pietari.

Helsingin ja Pietarin välistä Allegro-junaa liikennöivä VR odottaa vielä lisätietoja sähköisen viisumin toiminnasta. VR:n Venäjän liikenteen asiantuntija Satu Valkiainen kertoo, että laskelmia matkustajamääristä tehdään vasta tämän jälkeen.

Lisäjunavuorot eivät mahdollisia

Junamatkustus Pietariin on hänen mukaansa ollut viime vuosina tasaisessa kasvussa. Viisumin hankkimisen helpottamisen voi hänen mukaansa odottaa lisäävän suosiota entisestään.

– Etenkin suunnitellun viisumin maksuttomuus vaikuttaa luonnollisesti matkojen kysyntään, hän sanoo.

Allegro-vuorojen määrää ei hänen mukaansa voida lisätä, mutta suosituimpia vuoroja voidaan nykyiseen tapaan ajaa kahdella yhteen kytketyllä junalla. Nopeita muutoksia liikennöintimäärissä ei kuitenkaan voi hänen mukaansa tehdä.

– Raja- ja tulliviranomaiset haluavat kapasiteetin lisäyksistä tiedon hyvissä ajoin etukäteen, niin aivan lyhyellä varoitusajalla emme kuitenkaan pysty kapasiteettia lisäämään.

Sähköisyys säilyttää asiakkaita matkatoimistoilla

Suomen matkatoimistoalan liiton hallituksen jäsen ja matkatoimistoyrittäjä Peter Novitsky huomauttaa, että muutos koskee erityisesti viisumeita myyviä matkatoimistoja.

– Kyllähän sen pitäisi kaiken järjen mukaan vilkastuttaa matkailua sinnepäin, koska viisumin hinta on ollut kynnys matkustukseen.

Myös Novitskyn mukaan ratkaisevaksi muodostuu tulevan järjestelmän helppous. Hän huomauttaa, ettei kaikilla ole laitteita tai kykyä sähköiseen asioimiseen.

– Meidän täytyy ensin nähdä, mitä käytännössä tapahtuu ja pystyvätkö tällä hetkellä matkatoimistoista viisumeita hakevat asiakkaat tekemään itse kaavaketyön vai tarvitsevatko he siihen apuvoimia.

Mikäli matkustuksen helpottuminen näkyy matkatoimistojen asiakasmäärissä, hän uskoo, että myös tarjotut vaihtoehdot Pietarin-matkoille lisääntyvät.

Uusimmat

Fingerpori

comic